Nieuwe genen eierstokkanker in kaart

Array

Rijksuniversiteit Groningen
High dimensional data analysis for new insight in ovarian cancer phenotypes
Datum: 03 februari 2010
Promotie: dhr. R.S.N. Fehrmann, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: High dimensional data analysis for new insight in ovarian cancer phenotypes
Promotor(s): prof.dr. A.G.J. van der Zee, prof.dr. E.G.E. de Vries
Faculteit: Medische Wetenschappen

Eierstokkanker is de vijfde oorzaak van kankergerelateerde sterfte van vrouwen in Europa. De ziekte komt relatief weinig voor en wordt vaak pas in een laat stadium ontdekt. Bovendien zijn bestaande therapieen – veelal een combinatie van chirurgisch verwijderen van de tumor en chemotherapie – nog weinig doeltreffend.

Promovendus Rudolf Fehrmann ging op zoek naar genetische kenmerken van eierstokkanker, die kunnen helpen subtypen van elkaar te onderscheiden. Zo kunnen diagnose en behandeling mogelijk worden verbeterd. Hiertoe stelde Fehrmann gen-expressieprofielen op. Hij vond 86 genen die geassocieerd zijn met de overlevingskansen van patienten met eierstokkanker. De promovendus laat verder zien dat gen-expressie een proces is dat beïnvloed wordt door een vrij beperkte set van zogenaamde `Transcriptional System Regulators’ (TSR’s). Het expressieprofiel van een individuele microarray kan worden voorspeld op grond van slechts 50 TSR scores (TSR-profiling). Hierdoor kan het signaal van duizenden individuele genen in slechts 50 TSR scores worden samengevat.

Rudolf Fehrmann (Stadskanaal, 1979) studeerde technische cognitiewetenschappen en geneeskunde te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdelingen Interne Geneeskunde en Obstetrie en Gynaecologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Fehrmann begint binnenkort als AIOS Interne Geneeskunde te Emmen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen