Veelgestelde vragen over het Kostenoverzicht

Array

Waarom heb ik een kostenoverzicht ontvangen?
In de afgelopen periode heeft u zorgkosten gemaakt die wij voor u betaald hebben. Deze kosten vallen onder uw eigen risico of u bent u hiervoor een eigen bijdrage verschuldigd. Met het kostenoverzicht laten wij aan u weten dat wij de verschuldigde bedragen automatisch afschrijven van uw rekening. Als u geen automatische incasso heeft of als het verschuldigde bedrag hoger dan € 250,- is, betaalt u het bedrag met de acceptgiro die u bij het kostenoverzicht vindt.

Ontvangen alle gezinsleden een kostenoverzicht?
Nee, het kostenoverzicht sturen we alleen naar de hoofdverzekerde (ook wel verzekeringsnemer of polishouder genoemd). Het is echter ook bedoeld voor alle medeverzekerden (gezinsleden) op de polis. Aan de hand van de geboortedatum kunt u zien voor wie de kosten gelden (dit kunt u terugvinden in kolom 1 van het kostenoverzicht).

Waarom heb ik een eigen risico?
Iedereen van 18 jaar en ouder heeft wettelijk een eigen risico van € 165,- (€ 155,- in 2009) per kalenderjaar. Al deze verzekerden betalen de eerste € 165,- (in 2009: € 155,-) aan zorgkosten zelf.
Het eigen risico geldt niet voor:

Huisartsenzorg Verloskundige zorg Kraamzorg Hulpmiddelen in bruikleen. Kosten zoals bezorging en onderhoud tellen wel mee. Tandheelkundige zorg tot 22 jaar, met uitzondering van chirurgische hulp van specialistische aard, röntgenonderzoek en uitneembare volledige protheses. De kosten van in dit kader nader aan te wijzen zorgproducten of zorgdiensten van voorkeursleveranciers of voorkeursprogramma’s. Vergoedingen vanuit de aanvullende verzekering

Waarom betaal ik een eigen bijdrage?
Sommige zorgkosten komen niet of niet geheel voor vergoeding in aanmerking. Het deel dat u zelf betaalt noemen we de eigen bijdrage. De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van het door u gekozen verzekeringspakket.

Waarom brengt de zorgverlener deze kosten niet direct bij mij in rekening?
Trias heeft met veel zorgverleners afgesproken dat ze hun nota’s in alle gevallen direct aan ons richten. Ook als u eigenlijk een eigen bijdrage moet betalen. Vaak betreft het dan fysiotherapie, oefentherapie of tandheelkunde. Wij betalen de hele nota en schieten daarmee uw eigen bijdrage voor. Die innen we vervolgens weer bij u. Met het kostenoverzicht kondigen we die inning aan.
Voor een overzicht van de vergoedingen en eigen bijdragen kunt u kijken in het vergoedingenoverzicht.
Heeft het totaalbedrag betrekking op mijn eigen risico, eigen bijdrage of de maximum vergoeding van mijn aanvullende verzekering?
Als u zorg hebt gekregen die onder de basisverzekering valt, dan gaat het over een betaling van het eigen risico tot maximaal € 165,- (in 2009: € 155,-) – per jaar, per verzekerde van 18 jaar of ouder. Hebt u zorg gekregen die onder de aanvullende verzekering valt, dan is het*:
1. een eigen bijdrage, of
2. u heeft de maximum vergoeding uit de aanvullende verzekering al ontvangen
*In beide gevallen gaat het vaak om fysiotherapie, oefentherapie of tandheelkunde.

Het totaal aan kosten op het kostenoverzicht is hoger dan het wettelijk verplicht eigen risico van € 165,- (in 2009: € 155,-). Hoe kan dat?
Hiervoor zijn verschillende verklaringen mogelijk:
1. Het kostenoverzicht gaat niet alleen over het eigen risico, maar ook over de eigen bijdrage.
2. Er staan meerdere verzekerden op de polis die 18 jaar of ouder zijn en de afgelopen periode zorg hebben gekregen. Voor hen allemaal geldt een eigen risico en (eventueel) de eigen bijdrage.
3. U heeft bij het afsluiten van uw verzekering een vrijwillig eigen risico gekozen.
Zie ook vergoedingenoverzicht.

Ik ben niet in het ziekenhuis geweest op de datum van behandeling die in kolom 3 staat. Klopt dit overzicht wel?
Het is mogelijk dat de datum niet overeenkomt met de datum waarop u in het ziekenhuis bent geweest. Als u met een gezondheidsklacht naar het ziekenhuis gaat, stelt een specialist de diagnose en daaruit volgt eventueel een behandeling. De datum in het kostenoverzicht is de begindatum van de behandelperiode waarover de zorgverlener kosten bij ons heeft gedeclareerd.

In kolom 2 staat dat er nevenverrichtingen zijn uitgevoerd. Wat houden deze nevenverrichtingen in?
Nevenverrichtingen zijn bijvoorbeeld bloed- of andere laboratoriumonderzoeken die gedaan zijn in opdracht van uw huisarts of uw verloskundige. Het is mogelijk dat u hiervoor zelf niet in het  ziekenhuis geweest bent.

Waarom incasseert u het te betalen bedrag op het kostenoverzicht automatisch, terwijl ik voorheen een acceptgiro kreeg?
U heeft in het verleden een machtiging afgegeven voor automatische incasso. Deze werd al gebruikt voor het innen van uw premie. Met ingang van 2009 gebruiken we deze machtiging ook voor het incasseren van de bedragen op het kostenoverzicht.
Alleen als het te betalen bedrag niet hoger is dan € 250,-, incasseren we het automatisch. Is het bedrag hoger, dan ontvangt u alsnog een acceptgiro bij het kostenoverzicht.
Wij hebben deze wijziging aangekondigd in de nieuwsbrief die u in november 2009 ontving als bijlage bij de jaarlijkse aanbiedingbrief. De wijziging is ook opgenomen in de polisvoorwaarden van 2010.

Kan ik van alle kosten die rechtstreeks door een zorgverlener zijn gedeclareerd een (kosten)overzicht krijgen?
Helaas is dat niet mogelijk.
Ons automatiseringssysteem voorziet er in dat alleen de rechtstreeks van zorgverleners ontvangen declaraties die voor u een financieel gevolg hebben, op een kostenoverzicht worden vermeld. Het is via ons automatiseringssysteem niet mogelijk om van de overige kosten ook een overzicht aan te maken.
Overigens is in het kader van privacywetgeving verstrekking van de gevraagde informatie eveneens niet mogelijk.

Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen