Dr. Frank-dieet: veilig voor mensen met diabetes?

0
659

Mensen met diabetes type 2 benaderen Diabetesvereniging Nederland (DVN) over het  zogenaamde dr. Frank-dieet (het eiwitrijke dieet van dr. Frank van Berkum, te vinden via www.eenkiloperweek.nl). De vraag is of mensen met diabetes dit dieet veilig kunnen volgen. Dr. Frank van Berkum heeft een dieet ontwikkeld met relatief veel eiwitten en weinig koolhydraten. De effecten van het dieet met de samenstelling zo als dr. Frank van Berkum adviseert, is onderzocht door wetenschappelijk onderzoekers van de universiteit van Maastricht.

DVN komt tot de conclusie dat een dieet met weinig koolhydraten, relatief veel eiwit en (bij voorkeur onverzadigd) vet, zeker zinvol kan zijn voor een aantal mensen met diabetes type 2 en overgewicht. Het gaat dan om een begrensde periode van weken tot enkele maanden. Het dieet kan helpen om in korte tijd behoorlijk gewicht te verliezen. Door gewichtsverlies zal de insulinegevoeligheid verbeteren. Verbeterde insulinegevoeligheid heeft gunstige gevolgen voor de gezondheid, onder meer voor de bloeddruk, cholesterolwaarden en bloedglucosewaarden. Om te voorkomen dat de kilo’s er weer bijkomen blijven, net als na elk succesvol vermageringsdieet, gezonde eet- en leefgewoonten levenslang noodzakelijk.

Met het Dr. Frank dieet handhaaf of verhoog je de eiwitinname en neem je weinig koolhydraten in. Als de kilo’s eraf zijn, voeg je weer meer koolhydraten toe en houd je de eiwitinname op peil. Omdat eiwit verzadigend werkt, is het dieet beter vol te houden. Ook blijf je beter op een lager gewicht, omdat je vooral vet bent kwijtgeraakt en minder spierweefsel. Het spierweefsel gebruikt namelijk calorieen voor onderhoud. Bovendien is spierweefsel gunstig voor de insulinegevoeligheid en te veel vetweefsel juist ongunstig voor de insulinegevoeligheid

Standpunt DVN
Omdat er bij Diabetesvereniging Nederland (DVN) veel vragen kwamen over dit dieet, heeft DVN hierover een standpunt ingenomen. Voordat mensen met diabetes kunnen beginnen met een dieet dat rijk aan eiwitten en laag in koolhydraten is, moet de behandelend arts hiervan op de hoogte worden gebracht. Hij of zij moet beoordelen of dit dieet geschikt is voor zijn of haar patient én akkoord gaan. Er moet vanuit het diabetesteam goede begeleiding worden geboden. Plotseling veel minder koolhydraten gebruiken kan namelijk ernstige hypo’s veroorzaken, als de dosering bloedglucoseverlagende medicijnen en/of insuline hierop niet worden aangepast.

Het genoemde dieet bevat een ruime hoeveelheid eiwitten, weinig koolhydraten en daardoor relatief meer vet. DVN heeft zich verdiept in de huidige inzichten rond dieten met deze samenstelling. Er is de laatste jaren veel onderzoek gepubliceerd naar het verzadigende effect van eiwitten. Ook naar de veiligheid van dieten, die weinig koolhydraten bevatten en daardoor verhoudingsgewijs meer vetrijk zijn, is veel onderzoek gedaan.

Overwegingen
Er is een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden, voordat mensen met diabetes kunnen beginnen met een dieet dat rijk aan eiwitten en laag in koolhydraten is. De behandelend arts moet op de hoogte worden gebracht van eventuele plannen om een dergelijk dieet te gaan volgen, beoordelen of dit dieet geschikt is voor zijn of haar patient én akkoord gaan. Er moet vanuit het diabetesteam goede begeleiding worden geboden. Plotseling veel minder koolhydraten gebruiken kan namelijk ernstige hypo’s veroorzaken, als de dosering bloedglucoseverlagende medicijnen en/of insuline hierop niet worden aangepast.

Zowel DVN als Previtas (de organisatie achter het dieet van dr. Frank van Berkum) raden aan om alleen een dieet met zeer weinig koolhydraten en meer eiwit en vet te gaan gebruiken met de instemming en begeleiding van de eigen diabetesbehandelaar.

Op dinsdag 26 januari was dr. Frank van Berkum te gast in het programma Pauw en Witteman. Hierin vertelde hij dat steeds meer insuline toedienen bij diabetes type 2 en niet aan het eet- en leefpatroon werken, mensen dikker maakt en dus ongevoeliger voor insuline.

Slank met dokter Frank
Slank met dokter Frank
Berkum, F. van

Bron: DVN