eHealth in het Europese 7e Kaderprogramma (FP7)

Array

Het Europese 7e Kaderprogramma voor Onderzoek en Ontwikkeling (kortweg KP7 of FP7) is een subsidieprogramma van de Europese Commissie met als doel de wetenschappelijke en technologische basis van de Europese industrie verbeteren en de Europese concurrentiepositie versterken. Daarnaast dient het programma een maatschappelijk doel. Met KP7 wil de Europese Commissie de wetenschap en de industrie uitdagen om oplossingen te bedenken voor belangrijke Europese vraagstukken. Bijvoorbeeld op het terrein van milieu, vergrijzing, duurzame energie en volksgezondheid.
Er zijn subsidies voor onderzoek, technologische ontwikkeling en demonstratieprojecten. Doorgaans zijn er minimaal drie partners uit verschillende EU-lidstaten of geassocieerde landen nodig om aan een project deel te nemen.

eHealth onderwerpen
Het programma bestaat uit een aantal thema’s, waarvan ICT er één is. Binnen ICT valt het onderdeel eHealth, onder het kopje “Towards sustainable and personalised healthcare”. Het gaat hierbij kortweg om e-health-systemen voor gepersonaliseerde, veilige en preventieve zorg. Het gaat om zeer interdisciplinair onderzoek, met als topics:

– Verbeterde productiviteit van healthcare systemen door het faciliteren van beter geïntegreerde zorg
– Continue en gepersonaliseerde zorg oplossingen, gericht op patientdeelname in zorg en preventie, en gericht op ouderen
– Verbeterde patientveiligheid en besparingen door het optimaliseren van medische ingrepen en predictive medicine (m.b.v. grid computing, modelling en simulation) en door nieuwe ICT-omgevingen voor biomedische research
– Nieuwe ICT-omgevingen voor biomedische research en predictive medicine
– Versterken van het Europees leiderschap op dit gebied

Openstaande Call
Op dit moment is er een Call for Proposals open (deadline 13 april 2010), waar projectvoorstellen op het gebied van de volgende onderwerpen gevraagd worden:

Objective ICT-2009.5.3: Virtual Physiological Human

– Ontwikkeling van patient-specifieke computermodellen en simulatie van de fysiologie van menselijke organen en pathologieen, gericht  op integratie van data en modellen op verschillende niveau’s
– Ontwikkeling van ICT tools, diensten en infrastructuren voor biomedisch onderzoek, om data en kennis te integreren, om multiscale modellen en simulators te intergreren en om samenwerkingsomgevingen te stimuleren.
Let wel, dit is een beknopte weergave van de belangrijkste onderwerpen, voor exacte informatie zie het ICT Werkprogramma 2009-10 op ftp://ftp.cordis.europa.eu/pub/fp7/ict/docs/ict-wp-2009-10_en.pdf vanaf pag. 61. De nu openstaande Call is Call 6, het thema is Objective ICT-2009.5.3: Virtual Physiological Human. Projecten moeten vernieuwend onderzoek omvatten, alleen demonstratie is niet voldoende.

Ook eind 2010 zal er weer een Call opengaan, de onderwerpen daarvan zijn nog niet bekend maar liggen hoogstwaarschijnlijk in het verlengde van bovenstaande.

Dienstverlening van EG-Liaison
EG-Liaison vervult in Nederland de rol van National Contact Point. Alle lidstaten van de EU en alle landen die met KP7 zijn geassocieerd, beschikken over een dergelijk onafhankelijk centrum voor informatie en advies. EG-Liaison streeft ernaar Nederlandse organisaties zo goed mogelijk te laten participeren in het Zevende Kaderprogramma (KP7) en aanverwante Europese programma’s. Dat gebeurt door het geven van voorlichting en advies, trainingen en partner search. Voor meer informatie, bijvoorbeeld het vormgeven van uw projectidee of advies over uw projectvoorstel, kunt u contact opnemen via www.egl.nl. EG-Liaison is onderdeel van Agentschap NL (voorheen SenterNovem).

Recente artikelen