Computersimulaties leggen aansturing tumorgroei bloot

Array

Informatici en oncologen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben ontdekt dat kankerstamcellen de groei van tumoren aansturen. De onderzoekers achterhaalden ook de wijze waarop dit gebeurt. De studie met computersimulaties en laboratoriumexperimenten draagt mogelijk bij aan een betere behandeling van kankerpatienten. De resultaten zijn deze maand gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift Cancer Research van de American Association for Cancer Research.

Hoogleraar Computational Science Peter Sloot van de bètafaculteit en promovendus Experimentele oncologie Louis Vermeulen van het AMC-UvA leidden de multidisciplinaire groep onderzoekers. De ontdekking dat kankerstamcellen invasieve groei aansturen en het blootleggen van het mechanisme, is vooral van belang omdat deze groei een van de eerste stappen is in het ontstaan van lokale uitzaaiingen.

Structuur van tumor
Uit co01ke bron zijn van structuurveranderingen, zoals uitstulpingen. Er vormen zich ‘eilandjes’ van uitzaaiingen welke ontstaan buiten de solide tumor en die op hun beurt weer naar de tumor toe lijken te groeien. Laboratoriumexperimenten bevestigen deze computationele voorspellingen. In de computersimulaties keken de onderzoekers naar de snelheid van deling van de cellen, de gevoeligheid van de cellen voor zuurstoftekort, en de diffusie en migratie van de tumorstamcellen. Ook bestudeerden ze de manier waarop de cellen aan elkaar en aan weefsel kunnen ‘plakken’. Vervolgens onderzochten ze de effecten van therapie onder verschillende celbiologische condities.

Het onderzoek van Sloot en Vermeulen geeft een beter inzicht in de fundamentele eigenschappen van tumorgroei en de invloed van kankerstamcellen daarop. De resultaten van dit onderzoek kunnen ook van belang zijn bij de behandeling van solide tumoren. Een beter inzicht in de dynamica van de tumorgroei en de locatie en vorming van micro-uitzaaiingen helpen artsen bij de keuze van behandeling met bestraling en of chemotherapie.

Publicatiegegevens
‘Modeling Cancer Stem Cell Driven Tumor Growth Reveals Invasive Morphology and Increased Phenotypical Heterogeneity’. Citation: A. Sottoriva, J. J.C. Verhoeff, T. Borovski, S. K. McWeeney, L. Naumov, J. Paul Medema, L. Vermeulen, P. M.A. Sloot. Cancer Research, 1 januari 2010.

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen