Elisabeth eerste ziekenhuis met unieke 3 Tesla MRI

Array

Het Tilburgse St. Elisabeth Ziekenhuis neemt als eerste ziekenhuis in Nederland een unieke MRI-scanner met een zeer sterk magneetveld in gebruik bij dagelijkse diagnostische onderzoeken. Het gaat om een 3T TX MRI, het meest geavanceerde 3 Tesla systeem van Philips. Dit nieuwe type scanner is door de hoge beeldkwaliteit bij uitstek geschikt voor algemene onderzoeken. De scans zijn sneller en leveren betere medische beelden van de patient op, zodat diagnoses beter kunnen worden gesteld. Het ziekenhuis kan met het nieuwe systeem een grotere groep patienten helpen.

Onderbuik
Veel onderzoeken waren decennia lang zeer moeilijk uit te voeren met zo’n sterk magneetveld. Dat gold bijvoorbeeld voor borstkankeronderzoek of een MRI-onderzoek bij mensen met veel vetweefsel. Eind 2008 kwam Philips met een nieuwe 3 Tesla MRI-scanner die de nieuwste hoogwaardige technologie ontsluit voor veelvoorkomende onderzoeken. De MRI-scanner kan bijvoorbeeld onderzoeken doen die katheterisaties en andere onderzoeken met contrastvloeistof overbodig maken. Ook voor het opsporen van aandoeningen aan organen in de onderbuik is de nieuwe scanner bijzonder geschikt. Het St. Elisabeth is het eerste ziekenhuis in Nederland dat de nieuwe, verbeterde scanner in bedrijf neemt.

Enorm goede kwaliteit
Dit is de derde en meest moderne MRI-scanner in het St. Elisabeth. Streven is hiermee de toegangstijd voor een MRI-scan te verkorten. Met het aanschaffen en plaatsen van het hightech apparaat is een investering gemoeid van enkele miljoenen euro’s. Radioloog Fiek van Tilborg: “We kunnen beelden maken van bijvoorbeeld skelet en spieren, slijtage van de meniscus, ontstekingen en sportletsels. Bovendien zijn de beelden van enorm goede kwaliteit; ze zijn gedetailleerd en hebben een veel betere resolutie. Daardoor worden bijvoorbeeld kleine bloedvaten in de hersenen zichtbaar en zien we gaten in kraakbeen beter. Het is echt een flinke verbetering voor de zorg.”

Minder belastend
Door diverse vernieuwingen is de Philips scanner sneller dan andere 3 Tesla MRI-scanners. Onderzoek is hierdoor minder belastend voor patienten. Zij moeten tijdens een scan soms lang stil liggen en kunnen het geluid en de tunnel van de scanner als onprettig ervaren. Philips wist een aantal tekortkomingen van 3 Tesla op te lossen door een aantal innovaties. Zo maakte het slim programmeren van de software het mogelijk dat het scanproces zo efficient mogelijk verloopt. Hierdoor levert de nieuwe Philips MRI-scanner in één keer diagnostische beelden zonder storende factoren voor zelfs de meest kritische MRI-toepassingen.

Bron: Philips

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen