Inwendige drukmeting onnodig bij stimuleren van bevalling

Array

Tijdens een bevalling die is ingeleid of versterkt met hormonen is het niet zinvol om de kracht van de weeen inwendig te registreren. Onderzoek van de afdeling Verloskunde van het AMC wijst uit dat dit geen positieve bijdrage levert aan de conditie van het kind direct na de geboorte. Ook verloopt de bevalling er niet vlotter door. Het is op dit moment echter wel gangbaar om de weeenactiviteit te registreren met een inwendige drukcatheter in de baarmoederholte. Registratie van buitenaf, met een drukmeter op de buik van de moeder, werkt even goed. Dit is bovendien vele malen goedkoper en zonder risico’s. Morgen publiceren de onderzoekers hun resultaten in het gerenommeerde vakblad The New England Journal of Medicine.

Als een bevalling opgewekt moet worden of niet snel genoeg vordert, krijgen zwangere vrouwen een infuus met oxytocine om de weeen op gang te brengen of te versterken. Internationale richtlijnen adviseren om tijdens het geven van dit middel de activiteit van de baarmoeder te registreren met een drukcatheter die inwendig is aangebracht. Wetenschappelijk bewijs voor deze praktijk ontbrak echter. Tot nu toe was dan ook niet duidelijk of het een positief effect heeft op de bevalling en de geboorte.

Onder leiding van verloskundige Jannet Bakker volgden onderzoekers van het AMC ruim 1400 bevallingen in zeven ziekenhuizen. Bij de helft van de vrouwen registreerden ze de kracht van de weeen inwendig; bij de andere helft registreerden ze de activiteit van buitenaf. In beide groepen kwamen uiteindelijk evenveel kinderen ter wereld na een keizersnede of met hulp van een tang of vacuümpomp. De behoefte aan pijnstilling en de duur van de bevalling waren in beide groepen vergelijkbaar. Ook was er geen verschil in de conditie van de kinderen kort na de geboorte.

Het gebruik van de inwendige catheter is wel duurder. Ook levert het een klein, maar potentieel ernstig risico op: zo zouden de placenta of de bloedvaten van de navelstreng doorboord kunnen worden bij het plaatsen van de catheter. Omdat er geen voordelen zijn, concluderen de onderzoekers dan ook dat het toepassen van inwendige drukmeting tijdens inleiding of bijstimulatie van de baring ontmoedigd moet worden. De bestaande richtlijnen van onder andere de Amerikaanse en Nederlandse verenigingen voor Obstetrie en Gynaecologie zouden daar op aangepast moeten worden.

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen