Landelijke Werkconferentie AWBZ Pakketmaatregelen en de Wmo, hoe nu verder?

Array

Kanteling in ondersteunen en begeleiden van kwetsbare burgers.
StudieArena organiseert op 9 maart 2010 de landelijke werkconferentie ‘AWBZ Pakketmaatregelen en de Wmo, hoe nu verder?’. Dit programma is een herhaling van de bijeenkomst van 4 februari 2010.

Met aandacht voor:
  • Monitor AWBZ pakketmaatregelen en gegevens MEENederland
  • Methoden voor activerende en persoonsgerichte begeleiding
  • Inividuele en collectieve arrangementen
  • Kanteling andere manier van werken: van zorg naar zelfredzaamheid
  • Inspirerende praktijkvoorbeelden


Tijdens deze werkconferentie geven MEENederland en de NPCF (Monitor AWBZ) inzicht in de gevolgen van de pakketmaatregelen voor de diverse clientgroepen.

Extra aandacht gaat uit naar de vraag hoe u kwetsbare burgers kunt ondersteunen en begeleiden in deze nieuwe situatie. Welke methoden hebben gemeenten in handen om de zelfregie van kwetsbare burgers te versterken en welke methoden zijn er voor zorg- en welzijnsprofessionals voor het ondersteunen van individuele clienten en clientgroepen. In diverse workshops is extra aandacht voor goede voorbeelden die hierbij aansluiten.

Deze werkconferentie wordt inhoudelijk ondersteund met bijdragen van o.a.: Movisie, MEENederland, NPCF, Vilans en de Hogeschool INHolland.

Achtergrondinformatie
AWBZ Pakketmaatregelen

Met ingang van 1 januari 2010 hebben mensen met een lichte lichamelijke of psychiatrische beperking, die moeite hebben met participeren in de samenleving, geen recht meer op ondersteuning vanuit de AWBZ. Ook de mensen met psychosociale problemen komen niet langer in aanmerking voor begeleiding vanuit de AWBZ.

Het gevolg van de pakketmaatregelen is dat deze groepen op een andere manier ondersteuning moeten organiseren. Naast het aanspreken van het eigen netwerk zullen zij vaker, in het kader van de Wmo, een beroep doen op de gemeente.

Uitdaging

De uitdaging voor u als gemeente of maatschappelijke organisatie is hoe om te gaan met de toenemende vraag voor ondersteuning. Welke doelgroepen hebben ondersteuning nodig? En hoe kunt u zelfredzaamheid en participatie stimuleren en ondersteunen? Kortom hoe kunt u anticiperen op de gevolgen van de AWBZ Pakketmaatregelen.

Programma werkconferentie
Opzet

Inleidingen over actuele signalen uit het veld en interviews met diverse deskundigen worden afgewisseld met interactieve workshops, waarin goede praktijkvoorbeelden worden toegelicht.

Doel

Doel van deze werkconferentie is kennis en ervaringen uit te wisselen over de gevolgen van de AWBZ Pakketmaatregelen en de mogelijkheden voor het begeleiden van kwetsbare burgers naar zelfredzaamheid en maatschappelijke participatie in het kader van de Wmo.

Bron: StudieArena

Recente artikelen