Leijten: “Faillissement ATC is failliet marktwerking in de zorg”

Array

Door het faillissement van zorgbemiddelaar ATC dreigen meer dan 20 kraamzorgorganisaties in de problemen te komen. Nu het bedrijf failliet is, gaat zorggeld van verzekeraars en zorgkantoren verloren en krijgen de daadwerkelijke zorgverleners hun geld niet. ATC, een onderdeel van het onlangs failliet verklaarde STN, was de tussenschakel voor kraam- en thuiszorgorganisaties aan de ene kant en de zorgkantoren en verzekeraars aan de andere kant. Voor Leijten is de maat vol: ”Deze winstgerichte BV’s zijn een bedreiging voor de kraam- en thuiszorg. Kostbaar premiegeld, bedoeld voor zorg, lekt nu weg in private zakken. De zorg leent zich niet voor dit soort winstbejag, we moeten hier onmiddellijk mee stoppen.”

Zorgbemiddelaar ATC werd door zorgkantoren en door zorgverzekeraar UVIT ingehuurd om de financiering te regelen met uitvoerende zorgorganisaties zoals de kraamzorg en thuiszorg. UVIT verplichtte de zorgorganisaties om met ATC samen te werken. Nu bemiddelaar ATC failliet is, zijn de verzekeraars hun geld kwijt en staan de zorgleveranciers met lege handen. Een onhoudbare situatie volgens Leijten: “Deze bemiddelaars moeten er onmiddellijk tussenuit”.

Leijten wil dat het kabinet een einde maakt aan de wir-war van BV’s die nu opereren op de ‘zorgmarkt’: “De zorg is geen markt. Deze bemiddelingsconstructies moeten we niet meer accepteren. Zorgkantoren en zorgverzekeraars moeten direct uitkeren aan zorgleveranciers, dat is snel en effectief. Ik wil een wettelijk verbod op dit soort tussen-BV’s, ze dienen geen enkel doel.”

Oktober vorig jaar trok Leijten al aan de bel over de wanprestaties van commerciele zorgbedrijven. Toen legde zorgverzekeraar Achmea een miljoenenclaim neer bij thuiszorgbemiddelaar Stichting Thuiszorg Nederland (STN). Leijten: “Al deze bedrijfjes zijn via BV-constructies in elkaar verknoopt. Helemaal aan de top zit een private-equity fonds dat enkel uit is op winst. Het is een wir-war, er is geen touw aan vast te knopen. Wat wel steeds duidelijker wordt is dat deze BV’tjes miljoenen aan premiegeld laten verdwijnen in private zaken. Dat moet onmiddellijk stoppen.”

Bron: SP

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen