Opening regionaal tuberculose opleidingscentrum Tbilisi

Array

Morgen vindt de officiele opening plaats van een regionaal tuberculose opleidingscentrum in Tbilisi in Georgie. Het trainingscentrum zal worden geopend door Sandra Roelofs, de Nederlandse echtgenote van de Georgische president Micheil Saakasjvili en voorzitter van het Country Coordinating Mechanism[1] van Georgie. In het regionale opleidingscentrum gaan trainingen plaatsvinden voor mensen die betrokken zijn bij de bestrijding van tuberculose in Oost-Europa en Centraal Azie. Sinds 2009 is opsporing en behandeling van tuberculose toegankelijk voor iedereen in Georgie.

Multiresistente tuberculose
Belangrijk speerpunt van het opleidingscentrum is het voorkomen en bestrijden van multiresistente tuberculose, een vorm van tuberculose die in deze regio veel voorkomt. Bij multiresistente tuberculose (MDR-tbc) is de tbc-bacterie resistent tegen – ten minste – isonazide en rifampicine, de twee krachtigste tbc-antibiotica. Een patient met MDR-tbc reageert niet op de behandeling met deze belangrijke antibiotica. Een patient met MDR-tbc kan deze resistente vorm van tuberculose op anderen overdragen door te hoesten als hij een besmettelijke vorm van de ziekte heeft. Naast multiresistente tuberculose zijn andere aandachtspunten van het opleidingscentrum de dubbele tuberculose/hiv-infectie en tuberculosebestrijding in gezondheidszorginstellingen en gevangenissen.

Initiatief
Het opleidingscentrum TB-RTC-TB[2] is een initiatief van KNCV Tuberculosefonds en het nationale tuberculosebestrijdingprogramma van Georgie. KNCV Tuberculosefonds zal het opleidingscentrum twee jaar intensief steunen. Gedurende deze twee jaar zal er een volledig bedrijfsplan worden ontwikkeld en wordt het opleidingscentrum in de Europese markt gezet zodat het na deze periode zelfstandig verder kan.

De keuze om het opleidingscentrum in Georgie te vestigen, is gebaseerd op het feit dat Georgie een enorme ervaring heeft in de aanpak van het probleem van tuberculose en HIV.

Opening
Tijdens de opening spreken, naast Sandra Roeloffs, minister Alexander Kvitashvili van het Ministerie van Arbeid, Gezondheid en Sociale Zaken van Georgie, Iagor Kalandadze de manager van het nationale tuberculosebestrijdingprogramma van Georgie en Peter Gondrie, algemeen directeur van KNCV Tuberculosefonds in Nederland.

Bron: KNCV Tuberculosefonds

[1] Het Country Coordinating Mechanism(CCM) is een landelijk coördinatiecentrum opgericht in 2003. Het bestaat uit een kerngroep van seniormedewerkers van ministeries, nationale en internationale partnerorganisaties en vertegenwoordigers van door tuberculose getroffen bevolkingsgroepen. Het centrum is erin geslaagd de bestrijdingsactiviteiten voor tuberculose, hiv/aids en malaria effectief te coördineren.

[2] TB-RTC-TB staat voor Tbilisi Regional Training Center for Tuberculosis.

Recente artikelen