Arbozorg soms wel en soms niet kosteneffectief

Array

Sommige arbo-interventies blijken geld op te leveren voor bedrijven, tot wel 500 euro per werknemer per jaar. Andere interventies kosten geld en leveren nauwelijks effect op. Arbozorg heeft tot doel om werknemers gezond en productief te houden. De hiervoor beschikbare middelen zijn beperkt. Arbodeskundigen en beleidsmakers moeten keuzes maken tussen verschillende behandelopties. Hierbij kan informatie van economische evaluaties helpen. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Kimi Uegaki.

Uegaki richt zich op twee aspecten van economische evaluaties in de arbozorg. Eerst onderzocht zij hoe de methodologie van economische evaluaties vanuit het bedrijfsperspectief verbeterd kan worden. Zij voerde twee systematische literatuurstudies en een kwalitatieve studie met deskundigen uit. Er is een behoorlijke variatie in hoe gezondheidsgerelateerd productieverlies gemeten wordt en naar kosten wordt omgerekend. Ook zijn aannames en benodigde gegevens vaak niet verzameld door bedrijven of zijn moeilijk te achterhalen.

Daarnaast verkreeg Uegaki nieuwe informatie over de kosteneffectiviteit van arbo-interventies. Deze gegevens kwamen uit drie verschillende studies. Deze studies betroffen werknemers met aspecifieke lage rugpijn, overspannen werknemers en werkende moeders na de bevalling. In elke studie vergeleek zij een nieuwe behandeling met de gebruikelijke zorg. Het resultaat van haar studie bij werknemers met aspecifieke lage rugpijn gaf aan dat de invoering van de nieuwe behandeling (graded activity) kosteneffectief is voor bedrijven. De bevindingen van de overige twee studies geven geen aanleiding om de gebruikelijke zorg te vervangen door de nieuwe behandeling.

  • Startdatum 10-02-2010
  • Tijd 11.45
  • Locatie Aula
  • Titel Arbozorg soms wel en soms niet kosteneffectief
  • Spreker K. Uegaki
  • Promotor prof.dr. W. van Mechelen prof.dr. M.W. van Tulder prof.dr. A.J. van der Beek
  • Onderdeel VU medisch centrum
  • Wetenschapsgebied Medisch

Bron: VU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen