Rechter wijst vordering huisartsen op zorgverzekeraars af

Array

De rechter heeft vrijdag de vordering van de Vereniging van Gedupeerde Huisartsen (VGH) in het kort geding tegen diverse zorgverzekeraars afgewezen. De rechter vindt het niet aannemelijk dat de zorgverzekeraars het elektronisch declareren onnodig hebben bemoeilijkt. Dat hersteldeclaraties door declaratiebedrijf LDD niet tijdig zijn ingediend is voor risico van de huisartsen zelf, omdat zij LDD hebben ingeschakeld. Ook de problemen door het faillissement van LDD komen om dezelfde reden voor hun risico. De zorgverzekeraars beroepen zich volgens de rechter terecht op de afgesproken vervaltermijnen van de declaraties.

VGH wil dat afgekeurde declaraties na herstel opnieuw door de zorgverzekeraars in behandeling worden genomen en uitbetaald. In de zorgcontracten die de huisartsen met de zorgverzekeraars hebben, staan echter termijnen waarbinnen de declaratie moet zijn ingediend. Voor declaraties die buiten die termijnen worden ingediend vervalt het recht op betaling. Volgens de voorzieningenrechter beroepen de zorgverzekeraars zich terecht op de vervaltermijnen. De mogelijk grote hoeveelheden declaraties die zij anders moeten verwerken, leiden tot een zeer grote administratieve last en tot ontwrichting van het elektronische declaratiesysteem van VECOZO.

Bovendien oordeelt de rechter dat de vervaltermijnen van één tot twee jaar, die de zorgverzekeraars doorgaans hanteren, redelijk zijn. Voor de huisartsen moet het mogelijk zijn geweest binnen die termijn een hersteldeclaratie in te dienen.

Vereniging van Gedupeerde Huisartsen
De leden van de VGH zijn huisartsen die het declareren voor verleende zorg aan patienten hadden uitbesteed aan LDD BV. LDD is in september 2009 failliet verklaard. Volgens VGH zit in de boedel van LDD nog voor een bedrag van € 32.000.000,- aan niet uitbetaalde declaraties over de periode van 1 januari 2006 tot september 2009. VGH stelt dat daar veel declaraties tussen zitten die eerder waren ingediend, maar door de zorgverzekeraars zijn afgekeurd wegens fouten.

Bron: Rechtbank Arnhem

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen