Een op de drie moord en doodslagen in Nederland is huiselijk geweld

Dit blijkt uit het onderzoek dat door Bureau Beke uit Arnhem in opdracht van het Landelijk Programma Huiselijk Geweld en de Politietaak is uitgevoerd. Voor dit onderzoek zijn alle moord en doodslagen uit 2006 geanalyseerd. Verder is aan de hand van representatief casusonderzoek een profielschets gegeven van tien dodelijk huiselijk geweldzaken. Het blijkt dat een op de drie moord of doodslagen in Nederland wordt veroorzaakt door huiselijk geweld. Daarmee is huiselijk geweld de voornaamste oorzaak van alle moord en doodslagen in Nederland in 2006. Het gaat hier om een ondergrens, want sterfgevallen in de huiselijke kring worden bijvoorbeeld wel eens ten onrechte bestempeld als ‘een natuurlijke dood’. Daarnaast zijn de mishandeling met dood ten gevolge in dit onderzoek niet meegenomen. Anders dan velen zullen verwachten staat moord en doodslag in het criminele circuit, na huiselijk geweld, op de tweede plaats in de ‘moordlijst’.

In totaal zijn er in 2006 49 slachtoffers van dodelijk huiselijk geweld. Bij een derde van de moord- en doodslagzaken is de partner van het slachtoffer de dader en bij een kwart van alle zaken worden (minderjarige) kinderen om het leven gebracht. Daarnaast komt het ook voor dat ex-partners, overige familieleden, ouders of huisvrienden worden gedood.

Ruim twee derde van de slachtoffers van dodelijk huiselijk geweld is vrouw. Dit is opmerkelijk want bij andere moord en doodslagen zijn vooral mannen het slachtoffer. De meeste slachtoffers van dodelijk huiselijk geweld zijn tussen de 25 en 45 jaar oud, maar opvallend is dat er ook veel kinderen en baby’s worden omgebracht. In totaal zijn 12 kinderen omgebracht in 2006. Kinderen zijn naast slachtoffer ook regelmatig getuige.  Uit het casusonderzoek wordt duidelijk dat kinderen in de meeste gevallen horen hoe bijvoorbeeld hun moeder of opa om het leven wordt gebracht of zien het stoffelijk overschot.
Ongeveer 80 procent van de verdachten van dodelijk huiselijk geweld is van het mannelijke geslacht. De leeftijd van de verdachten varieert van 19 tot 81 jaar, maar ruim de helft van de verdachten is tussen de 25 en 45 jaar. Bij in totaal twee derde van de moord en doodslagen worden wapens gebruik en dit is vaak een gelegenheidswapen zoals een keukenmes.

Uit het casusonderzoek blijkt drie van de tien dodelijk huiselijk geweldzaken onverwacht c.q. plotseling plaatsvinden. Waanideeen, stress en gevoelens van machteloosheid zijn vaak de oorzaak. Bij de andere zeven zaken is er sprake van een (jarenlange) opbouw van spanning en geweld en is er sprake van herhaald slachtofferschap.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen