Diagnose Naderende Dood bestaat niet of toch wel?

0
331

De Liverpool Care Pathway (LCP) is een zorgpad voor de stervensfase, dat vijf hoofdstukken bevat:
1. klachten en symptomen van de terminale patient
2. een beslisboom over besluiten aan het einde van het leven
3. zorgverlening die de pijn verlicht (comfort care)
4. psychologische en spirituele hulp
5. de inzet van partners en vrijwilligers.

De Liverpoolse hoogleraar John Ellershaw van het Marie Curie Palliative Care Institute heeft het pad veertien jaren geleden ontworpen. Het beleeft thans zijn twaalfde versie. In vele Europese landen, in Brazilie en in Nieuw Zeeland is het in gebruik. Anneke Dekkers van het Integraal Kanker Centrum en de Eramus Universiteit heeft  het LCP in Nederland geïntroduceerd. De Nederlandse versie is in te zien via www.zorgpadstervensfase.nl

Al deze informatie kwam naar voren in de speech van John Ellershaw die hij hield op het congres Recente ontwikkelingen in zorgpaden. Dat vond op vrijdag 29 januari plaats op de Universiteit Utrecht en trok 240 deelnemers. Het CBO en het Julius Centrum hebben het congres georganiseerd.  In de LCP is opgenomen de medische diagnose naderende dood ofwel dood binnen enkele één tot twee dagen. Ellershaw heeft die opgenomen om behandelende artsen te scherpen, te dwingen om zich te realiseren of bij een patient de dood nadert. Voor de logistieke organisatie is van belang, dat op zo’n moment de familie wordt gealarmeerd: niet te vroeg en niet te laat.

Directeur Reneé Otter van het Integraal Kankercentrum Noord Nederland was van mening dat zo’n diagnose niet te stellen is. Haar collega Anneke Dekkers en enkele verpleegkundigen in de congreszaal meenden van wel. Zij noemden symptomen als laag bewustzijn, niet in staat te drinken en de lippen in de vorm van de letter O (O-sayers). Weer andere hulpverleners meenden toch van niet. Zij wezen dat ervaren hulpverleners de naderende dood aanvoelen: verpleegkundigen hebben een niet-pluis gevoel.

Prof.dr. Guus Schrijvers leidde het plenaire congresdebat en riep op tot nader onderzoek. Tot zover dit bericht. Wilt u de Power Points Presentaties (PPP’s) van de lezingen van dit congres inzien? Klik dan hier. De PPP van Ellershaw treft u aan over enkele dagen op onze website. Schrijvers heeft Ellershaw geïnterviewd over zijn leven en werk. Dat gesprek duurde twintig minuten en is opgedeeld in vijf korte filmpjes. Ook die staan over enkele dagen op de website www.integratedcare.nl doorklikken op nascholing en presentaties van gehouden congressen.