Huisartsen en specialisten bijscholen tot beleidsarts

Array

De opleiding tot sociaal geneeskundige duurt vier jaar. Na twee jaar is men profielarts, bijvoorbeeld jeugdarts, TB-arts of indicerend arts. In jaar 3 en 4 krijgt men gemeenschappelijke jaren en wordt men beleidsarts, met zicht op ontwikkelingen in de volksgezondheid,  de belangrijkste knelpunten daarin anno 2010, de preventie, de wetgeving en internationale aspecten.

Het zou goed zijn als medisch specialisten en huisartsen die na tien tot twintig jaar een beleidsfunctie ambieren kunnen instromen in de jaren 3 en 4 van de opleiding tot sociaal geneeskundige. Zij pikken dan kennis en vaardigheden op die dieper en breder zijn dan alleen van toepassing op eerstelijn of ziekenhuis.

Deze suggestie deed VWS directeur Publieke Gezondheid en sociaal geneeskundige dr. Dirk Ruwaard tijdens het congres van de Koepel Artsen Maatschappij en Gezondheid (KAMG). Dit congres vond plaats op donderdag 28 januari om te vieren dat het beroep van sociaal geneeskundige vijftig jaar bestaat. Plaats van samenkomst was de  Domus Medica, het hoofdkantoor  van de KNMG te Utrecht. Prof.dr. Guus Schrijvers had de eer om dit congres te openen met een voordracht over 150 jaar gezondheidsbeleid sinds 1860 met een vooruitblik tot 2020.  Volgende week gaat hij nader in op de andere lezingen van dit zeer boeiende KAMG congres.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen