Oefentherapeuten werken hard aan patiëntgerichte zorg

Tijdens het congres van de Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck (VvOCM) dat 27 januari plaatsvond heeft directeur Martin Vermeer van de Nederlandse Patienten Consumenten Federatie (NPCF) tien certificaten uitgereikt. Hiermee werden de therapeuten beloond voor hun inspanningen tijdens van het kwaliteitstraject Oefentherapeuten Door Clienten Bekeken. Tijdens het congres werd bekend gemaakt dat de methodiek na de succesvolle pilot voor alle oefentherapeuten beschikbaar is.

‘Door Clienten Bekeken’ is een kwaliteitstraject vanuit patientenperspectief: wat vindt de patient van de zorg die geleverd wordt? Hoe beoordeelt hij of zij de deskundigheid, informatievoorziening en toegankelijkheid van een zorgverlener? Aan de hand van een vragenlijst, groepsgesprekken met patienten en workshops krijgen zorgverleners in kaart hoe patienten hen waarderen en waar verbeterpunten liggen. De tien oefentherapiepraktijken die deelnamen aan de pilot Oefentherapeuten Door Clienten Bekeken (OCB) bleken uitzonderlijk goed te scoren op het gebied van patientgerichtheid. Martin Vermeer: “De oefentherapeuten vormen na apothekers en gezondheidscentra de eerste groep paramedici die met ons kwaliteitstraject aan de slag zijn gegaan. We kunnen constateren dat de therapeuten opecht geïnteresseerd zijn in hun klanten en dat er concrete stappen zijn gezet op weg naar optimaal patientgerichte zorg. Een mooie prestatie.” Na het afronden van de succesvolle pilot kunnen alle oefentherapeuten gebruik maken van het kwaliteitstraject vanuit patientenperspectief. De NPCF en de VvOCM zullen het toepassen van de methodiek gezamenlijk stimuleren.

Bron: NPCF

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen