Snel signaleren huiselijk geweld met Meldcode

Array

Staatssecretaris Bussemaker en minister Rouvoet presenteerden vandaag de Meldcode Huiselijk Geweld. De Meldcode moet leraren, zorgverleners en jeugdhulpverleners alert maken op signalen van mishandeling en stimuleren om melding te maken.Op 1 januari 2011 treedt naar verwachting de Wet Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling in werking. De wet stelt gebruik van een meldcode verplicht voor professionals bij (mogelijke) signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling.

Belangrijk instrument
“Als professionals een meldcode gebruiken, maken ze twee tot drie keer sneller melding van mishandeling, blijkt uit onderzoek”, zei Bussemaker. “Daarmee is de meldcode een belangrijk instrument in de strijd tegen geweld in afhankelijkheidsrelaties.”

Stappenplan
De meldcode bestaat uit een stappenplan, waarin staat wat een professional moet doen bij vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling. De meldcode en de wet om de meldcode zijn opgesteld door het ministerie van VWS, Jeugd en Gezin, OCW en Justitie. De wet is straks van toepassing op ruim 1 miljoen professionals in de gezondheidszorg, jeugdzorg, welzijn, onderwijs en justitie.

  • Basismodel meldcode Dossier | 29 januari 2010 Een basismodel meldcode helpt organisaties om hun eigen meldcode op te stellen.
  • Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Dossier | 29 januari 2010 Instellingen en organisaties waar medewerkers te maken hebben met slachtoffers van huiselijk geweld, kindermishandeling, vrouwelijke genitale verminking en/of eergerelateerd geweld en ouderenmishandeling, moeten beschikken over een meldcode.

Bron: VWS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen