“Binnen 10 jaar 90% van gepubliceerde artikelen VU in Open Access”

Array

VU gaat uit van “Open Acces tenzij” en “Auteursrecht bij de onderzoekers tenzij”
Binnen tien jaar wil de Vrije Universiteit (VU) 90% van al haar gepubliceerde artikelen in Open Access aanbieden. Hiermee kiest de universiteit voor Open Access, samen met alle faculteiten, die dit de komende jaren ondersteunen. Rector Magnificus Lex Bouter: “Het onderzoek dat mede met publiek geld is gefinancierd dient voor het publiek open toegankelijk te zijn”.

Met dit beleid sluit de VU aan bij het Open Access beleid dat vooral in Europa breed is ingezet en ook door onder andere NWO wordt ondersteund.

De VU wil de verspreiding verbeteren van kennis die het resultaat is van aan de universiteit verricht onderzoek. Om dit doel te bereiken wordt het beleidsuitgangspunt gehanteerd: “Open Access tenzij” en “Auteursrecht (volledig) bij de onderzoeker tenzij”. De Universiteitsbibliotheek VU (UB VU) gaat dit in samenwerking met de onderzoeksinstituten en de faculteiten faciliteren. Met het nieuwe beleid zullen de eerste resultaten op het gebied van Open Access snel geboekt worden. De UB VU stelt zich doelen in de vorm van streefgetallen. Die streefgetallen zal de UB VU regelmatig bekendmaken. Ook zal de UB VU intensief voorlichting geven hoe je als onderzoeker gebruik kunt maken van de mogelijkheden om in Open Access te publiceren en hoe je je auteursrecht kunt behouden.

Er wordt ingezet op geautomatiseerde werkprocessen om artikelen in Open Access te plaatsen zodat de onderzoeker er zo weinig mogelijk werk aan heeft.

Recente artikelen