Eerste nachtelijke thuisdialyse in Zuid-Nederland

De dialyse-afdeling van het azM heeft een volgende belangrijke stap gezet bij het stimuleren van het ‘thuis spoelen’. Na een training kan de 58-jarige Lei Douven uit Partij-Wittem zichzelf nu thuis ’s nachts dialyseren terwijl hij slaapt. Douven is daarmee de eerste nierpatient in Zuid-Nederland waarbij dat gelukt is. Douven heeft de volledige regie over een en ander, en krijgt alleen hulp van zijn vrouw Ivonne, die helpt bij het aan- en weer afsluiten van de apparatuur en het toedienen van bloedverdunners. Ivonne Douven heeft daartoe in het ziekenhuis een korte opleiding gevolgd.

De voordelen van de nachtelijke thuisdialyse zijn legio. Om te beginnen puur medisch gezien: er is een betere balans in het lichaam door vaker en langer te dialyseren. Douven spoelt nu vier, soms vijf keer per week gedurende negen, soms zelfs tien uur, en dat is beter dan drie keer per week gedurende vier uur. Hij hoeft minder medicijnen te slikken, zijn conditie is beter, en de bloeddruk constanter. Bovendien hoeft hij zich minder strikt aan het dieet te houden.

Voor Douven is het belangrijkste voordeel dat zijn kwaliteit van leven er sterk op vooruit is gegaan. “Ik kan nu veel meer. Na een dialyse overdag was ik helemaal kapot. Doodmoe. Kon niet eens de auto wassen. Dat kan ik nu weer.”

Douven slaapt ‘gewoon’ tijdens de nachtelijke dialyse. Ondanks een flinke naald in de arm en het geluid dat het dialyse-apparaat veroorzaakt. “Dat gaat heel goed. Het heeft maar een paar nachten geduurd, toen was ik eraan gewend.”

Natuurlijk is er beveiliging nodig, bijvoorbeeld voor het geval de naald per ongeluk los zou worden getrokken. De dialysemachine stopt dan en er gaat een alarm af. Sowieso zijn er de nodige aanpassingen gedaan in huize Douven. Op de gang staat een osmose-apparaat om het spoelwater te ontkalken. Er zijn leidingen aangebracht, en op de slaapkamer staat een dialyse-apparaat met toebehoren.

Patienten die in aanmerking komen voor (nachtelijke) thuisdialyse worden door het azM begeleid en getraind. Die training vindt plaats in hotel Juliana in Valkenburg, maar kan eventueel ook aan huis aangeboden worden. Inmiddels zijn er ongeveer vijftien patienten van het azM die thuis dialyseren.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen