Huisartsen: Diabetesmedicijn BYETTA® Grootste Aanwinst van 2009

Array

In recent onderzoek gedaan door Mednet onder huisartsen naar door het College van Zorgverzekeringen in 2009 tot het Geneesmiddelenvergoedingssysteem toegelaten geneesmiddelen, komt het nieuwe diabetesmedicijn Byetta® (exenatide) als grootste aanwinst naar voren.

Eind vorig jaar heeft Mednet, een crossmediaal platform voor artsen met online en tijdschrift publicaties, een onderzoek uitgevoerd waarin huisartsen werd gevraagd welk van de twintig nieuwe geneesmiddelen en indicaties die in 2009 door het College van Zorgverzekeringen nieuw zijn opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem, zij het meest waardevol vinden. Het onderzoek laat zien dat de ondervraagde huisartsen vinden dat exenatide voor de behandeling van type-2 diabetes de grootste aanwinst is. Volgens Mednet noemt bijna de helft van de huisartsen (46 procent) exenatide een belangrijk nieuw geneesmiddel. Het is volgens de ondervraagde huisartsen een goede aanvulling op het behandelarsenaal voor type-2 diabetes. Nieuwe middelen voor dit “groot medisch probleem” achten huisartsen ook welkom. “Het is een nieuwe invalshoek voor de behandeling van diabetes mellitus, met een gunstige invloed op het gewicht” en “het zorgt voor een verbeterde instelling van de ontsporende diabetespatient”, aldus Mednet.

Fred Storms, Internist/diabetoloog in het st. Antonius ziekenhuis te Utrecht en het diabetes centrum op locatie Overvecht, vindt het opvallend dat de huisartsen juist nu exenatide op de eerste plaats zetten, terwijl zij van de Zorgverzekeraars Nederland deze nieuwe diabetestherapie nota bene zelf niet eens mogen initieren. “Ik ben tevreden dat er een vergoeding is geregeld voor exenatide. Echter, met de restrictie van de BMI ben ik niet gelukkig. De BMI is immers niet zaligmakend. Daarnaast geldt dat op dit moment dat zorgverzekeraars eisen dat mensen moeten worden doorgestuurd naar het ziekenhuis om deze behandeling te kunnen starten. En dat terwijl het merendeel van de mensen waarvoor exenatide met name geschikt is, zich in de huisartsenzorg bevinden´.

Eerder vorig jaar, toen exenatide voor vergoeding in aanmerking kwam voor diabetespatienten met een BMI boven de 351, stelde dr. Michaela Diamant, directeur Diabetes Centrum VUMC te Amsterdam: ‘Dit is goed nieuws voor de zwaardere type 2 diabetespatienten, die er steeds meer in Nederland zijn, hoewel we natuurlijk graag hadden gezien dat meer patienten hiervan hadden kunnen profiteren vanwege een ruimhartiger vergoedingsbeleid’. Diamant is van mening dat de groep die voor exenatide in aanmerking mag komen te beperkt is. Het zou, aldus haar, ook bij minder zware diabeten ingezet moeten kunnen worden dan alleen bij patienten met een aanzienlijk overgewicht, waarvoor dat nu het geval is. Immers er is geen bewijs dat Byetta bij zwaardere patienten de bloedglucose beter verlaagt, aldus Diamant.

Het onderzoek van Mednet laat verder zien dat een aanzienlijk aantal huisartsen, 25 procent, niet te spreken is over de maatregel van Zorgverzekeraars Nederland. Een kwart van de huisartsen geeft namelijk als nadeel van exenatide aan: “De noodzaak om door te verwijzen naar de tweede lijn (i.e. de internist die het eerste recept moet voorschrijven) en dus verlies van de patient bij de huisarts”, aldus Mednet.

Recente artikelen