Indirect 2500 doden per jaar door teveel zout

Array

Per jaar zijn 2500 sterfgevallen aan hart- en vaatziekten in Nederland terug te voeren op teveel zout in de voeding. Zout is daarmee een groter risico voor de volksgezondheid dan wel wordt gedacht. Teveel zout verhoogt het risico op een hoge bloeddruk en daardoor op hart- en vaatziekten en nierziekten. Het Voedingscentrum, de Nederlandse Hartstichting en Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, vragen gezamenlijk aandacht voor dit probleem. Ze roepen de week van 1 tot 7 februari 2010 uit tot zoutweek.

De drie organisaties sluiten hiermee aan bij het initiatief van de World Action on Salt and Health (WASH). Deze organisatie vraagt in de eerste week van februari wereldwijd aandacht voor het thema zout en gezondheid.

De gemiddelde Nederlander eet per dag 9 tot 10 gram zout, terwijl de grens van 6 gram niet overschreden zou moeten worden. Het meeste zout zit in bewerkte producten, zoals kant-en-klaarmaaltijden en pizza’s, soepen, sauzen en hartige snacks. Die consumptie van teveel zout gaat vaak ongemerkt.

Als fabrikanten minder zout aan hun producten zouden toevoegen, kan dat per jaar zo’n 2500 sterfgevallen schelen. Die schatting van Wageningen University geldt wanneer de hoeveelheid zout in de voeding zou dalen met 3 gram per dag. Nog minder zout levert nog meer winst op voor de volksgezondheid.

De levensmiddelenindustrie werkt vanuit de Taskforce Zout aan het terugbrengen van de hoeveelheid zout in levensmiddelen. Eind dit jaar moet er ten opzichte van 2006 12% minder zout in eten zitten. Daarmee wordt echter de de doelstelling van 6 gram nog niet gehaald. Het Voedingscentrum, de Nederlandse Hartstichting en Wageningen University roepen fabrikanten op het zoutgehalte op het etiket te vermelden, zodat consumenten zien hoeveel zout producten bevatten.

Consumenten kunnen zelf ook letten op zout. Tips en tests staan op www.voedingscentrum.nl/zoutweek of op www.hartstichting.nl/zoutquiz. In de week van 8 tot 12 februari besteedt dietiste Elly Kaldenberg elke ochtend aandacht aan zout in het programma Nederland in beweging op Nederland 1 van 6.45 tot 9.10 uur.

Bron: WUR

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen