Multidisciplinaire diabeteskliniek boekt resultaat

Array

Afgelopen najaar werd een nieuwe behandeling voor diabetes Type 1 geïntroduceerd. Daarbij is het mogelijk om met een Continue Glucose Meter (CGM) iedere vijf seconden de glucosewaardes in het bloed te meten. Door deze nieuwe methode van medisch-technologisch bedrijf Medtronic is de kunstmatige alvleesklier een stuk dichterbij. De informatie voor de arts wordt daarnaast ook betrouwbaarder, waardoor de behandeling van de diabetespatient steeds beter wordt. Met name voor kinderen, met vaak sterk wisselende glucosewaardes, is deze nieuwe manier van diabetesbehandeling een uitkomst.

Dr. Henk Veeze van Diabeter in Rotterdam is daarnaast van mening dat diabeteszorg het beste ondergebracht kan worden in specialistische centra. Hij zegt dat chronische zorg met een lange termijn perspectief, zoals bij diabetespatienten het geval is, niet samen gaat met kort-cyclische zorg met jaarbudgetten. Special multidisciplinaire e behandelpoli’s kunnen een verhoging van de kwaliteit voor diabetespatienten betekenen, toont Diabeter in Rotterdam aan. Door middel van thuis monitoring systemen, zoals het Carelink platform voor insulinepomp patienten, kan de arts daarnaast patienten beter in de gaten houden, gericht op het normaliseren van HbA1c. Dit leidt weer tot minder complicaties. Patienten van Diabeter kunnen ook een iPod krijgen met daar speciale applicaties voor betere medicatie en dossiervoering.

Jaarlijks ontvangt Diabeter 4000 patienten bij reguliere polikliniek bezoeken, 12.000 e-mails en 10.000 telefonische consultaties. Al met al zorgt de ‘digitale zorg’ ervoor dat gebruikers van het systeem zich meer betrokken voelen en beter inzicht krijgen in hun eigen glucosewaardes. Ook de arts krijgt een beter inzicht hoe de patient en zijn/haar diabetes zich ontwikkelen. Zodra iemand op het spreekuur bij de arts komt, gaat het ook een stuk sneller. Doordat veel informatie al bekend is, verloopt de behandeling efficienter.

Recente artikelen