Novo Nordisk B.V. introduceert Victoza® voor de behandeling van diabetes mellitus type 2

Gisteren introduceerde Novo Nordisk het nieuwe medicijn. Victoza® is ontwikkeld voor de behandeling van diabetes mellitus type 2. Het is de merknaam voor liraglutide, een humane, eenmaal daags toe te dienen GLP-1-analoog (glucagon-like peptide).GLP-1 is een stof die van nature in het lichaam voorkomt en door de darmen wordt aangemaakt. Het zorgt ervoor dat het lichaam tijdens het eten van koolhydraten voldoende insuline afgeeft, zodat de lichaamscellen de glucose uit het bloed kunnen opnemen.

Mensen met diabetes type 2 hebben een relatief tekort aan GLP-1. Victoza® (liraglutide) compenseert het tekort aan GLP-1. Bij een hoge bloedglucose stimuleert Victoza® de afgifte van insuline. Is de bloedglucose voldoende gedaald, dan stopt de insuline-afgifte. Bovendien vertraagt Victoza® de passage van voedsel door de maag. Victoza® kan het lichaamsgewicht verminderen doordat men tijdens een maaltijd eerder een verzadigd gevoel heeft, waardoor er in de regel minder gegeten wordt.

Indicatie

Victoza® mag worden voorgeschreven voor de behandeling van diabetes type 2 in de volgende gevallen:

  • behandeling in combinatie met metformine of een sulfonylureumderivaat indien onvoldoende glykemische controle wordt bereikt bij maximaal verdraagbare doseringen van monotherapie met metformine of een sulfonylureumderivaat.
  • behandeling in combinatie met metformine en een sulfonylureumderivaat of metformine en thiazolidinedion indien onvoldoende glykemische controle wordt bereikt met tweevoudige combinatietherapie.

Vergoeding
Victoza® wordt in Nederland vergoed voor verzekerden met diabetes type 2 en een BMI groter dan of gelijk aan 35, bij wie de bloedglucosewaarden onvoldoende kunnen worden gereguleerd met de combinatie van metformine en een sulfonylureumderivaat in de maximaal verdraagbare doseringen. Om voor vergoeding in aanmerking te komen, dient het eerste recept door een internist voorgeschreven te worden.

Klinische studies
In het klinische ontwikkelingsprogramma (LEAD-studies), dat is uitgevoerd onder meer dan 4500 patienten, bleek Victoza® een gunstig risk-benefit-profiel te hebben. Het werd vergeleken met veelgebruikte diabetesgeneesmiddelen. “De studie-resultaten tonen aan dat Victoza® een waardevolle nieuwe behandeloptie is voor veel mensen met diabetes type 2. Victoza® houdt met meer rekening dan alleen bloedglucose en heeft ook invloed op het gewicht”, aldus Piet van der Wal, Medisch Directeur van Novo Nordisk B.V. “Diabetes is een serieuze ziekte. Volgens het RIVM zijn er circa 990.000 mensen met diabetes, van wie er 740.000 gediagnosticeerd zijn. Naar verwachting zal dit aantal in 2025 opgelopen zijn naar 1,3 miljoen. Deze ziekte verdient dan ook onze volle aandacht, zodat mensen met diabetes de best mogelijke behandeling kunnen krijgen, nu en in de toekomst. In onze optiek kan Victoza® bijdragen aan de realisatie van onze missie om diabetes te verslaan”.

Zowel de Japanse autoriteiten als de U.S. Food and Drug Administration (FDA) hebben op respectievelijk 20 januari en 25 januari j.l. goedkeuring aan Victoza® verleend.

Bron: Novo Nordisk

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen