Ook medische opleidingen in overzicht mbo-opleidingen van onvoldoende kwaliteit

Array

In het overzicht mbo-opleidingen van onvoldoende kwaliteit zijn per instelling alle mbo-opleidingen opgenomen waarvan of het onderwijs zeer zwak is, of de examinering onder de maat, of beide.

Onvoldoende kwaliteit
De inspectie is de opleidingen van onvoldoende onderwijskwaliteit op het spoor gekomen door analyse van landelijke gegevens en mogelijke signalen of klachten vanuit de maatschappij; het oordeel is gebaseerd op eigen onderzoek. De opleidingen met onvoldoende examenkwaliteit zijn in een steekproefonderzoek naar voren gekomen.

Diverse opleidingen voor verzorgende zijn ook in de lijsten terecht gekomen. De scholen die in deze lijst staan en waar verzorgend personeel wordt opgeleid zij:

Naam opleiding CREBO opleidingOnvoldoende kwaliteit vanDatum
vaststelling
rapport
Da Vinci College: Verzorgt 264 opleidingen waarvan 0,4 % van onvoldoende kwaliteit.
Dit betreft 3,3 % van de 9.574 deelnemers van deze instelling.
Verzorgende10427/93260Onderwijs011009
STOC
Verzorgende10427BBLExamens161109
Helpende10428BBLExamens161109
Capabel Onderwijs Groep B
Zorghulp10795BBLExamens171009
Rescue Nederland
Verzorgende10427BBLExamens281009

190908

Stichting Philyra instituut
Opleiding
Voetverzorger
10505BOLExamens210709

De inspectie actualiseert het overzicht maandelijks.

Wanneer is een mbo-opleiding van onvoldoende kwaliteit?

  • Het onderwijs is van onvoldoende kwaliteit als de opleiding te weinig opbrengsten behaalt oftewel te weinig gediplomeerden oplevert, én als het onderwijsproces ernstige tekortkomingen vertoont. De inspectie noemt deze opleidingen ‘zeer zwak’.
  • De examinering is van onvoldoende kwaliteit als de deze niet aan de examenstandaarden voldoet.

De inspectie is de opleidingen van onvoldoende kwaliteit op het spoor gekomen door analyse van landelijke gegevens en mogelijke signalen of klachten. De opleidingen met onvoldoende examenkwaliteit zijn in een steekproef naar voren gekomen. De normen die de inspectie hanteert, zijn te vinden in:

Plaatsen op en verwijderen van het overzicht
Vier weken na het vaststellen van het inspectierapport waarin de onvoldoende kwaliteit is opgenomen, komt een opleiding in het overzicht te staan. Na ongeveer een jaar vindt een vervolgonderzoek plaats. Als de kwaliteit is hersteld, verdwijnt de opleiding van het overzicht. Bij onvoldoende kwaliteit blijft de opleiding op het overzicht staan.

Opleidingen waarvan het inspectierapport ouder is dan vijftien maanden, worden verwijderd. Dit gebeurt omdat de inspectie er dan niet zeker van is dat het rapport de actuele situatie weergeeft.

Wat gebeurt er met opleidingen van onvoldoende kwaliteit?
De opleidingen in de overzichten staan onder geïntensiveerd toezicht van de inspectie. Na een verbetertijd (meestal een jaar) volgt een nieuw onderzoek naar de kwaliteitsverbetering. Er zijn dan twee mogelijkheden:

  1. Bij herhaalde onvoldoende examenkwaliteit kan de examenlicentie ingetrokken worden.
  2. Bij herhaalde onvoldoende onderwijskwaliteit kan een tweede verbetertijd volgen en een onderzoek naar de kwaliteitsverbetering. Daarna kan de onderwijslicentie ingetrokken worden.

In de overzichten staat bij opleidingen waarvan de onderwijs- of examenlicentie is ingetrokken ook de desbetreffende datum. Er zijn momenteel geen opleidingen waarbij dit het geval is.

Hoe gaat de inspectie om met een opleiding op meerdere locaties?
Een mbo-instelling kan een opleiding op meerdere locaties verzorgen. Een opleiding is onvoldoende als de inspectie op ten minste één locatie onvoldoende kwaliteit heeft vastgesteld. Dezelfde opleiding kan op een andere locatie wel van voldoende kwaliteit zijn.

De inspectie onderzoekt de examenkwaliteit in twee leerwegen: de beroepsopleidende leerweg en de beroepsbegeleidende leerweg. Bij het onderzoeken van de onderwijskwaliteit wordt geen onderscheid gemaakt in leerwegen. In het inspectierapport staat bij welke locatie en welke leerweg de inspectie de onvoldoende kwaliteit heeft geconstateerd.

Totaal aantal mbo-opleidingen
Op 1 oktober 2008 telde het mbo 10.943 bekostigde opleidingen, met in totaal 525.000 studenten. Het betreft hier zowel eindtermenopleidingen in afbouw als nieuwe competentiegerichte opleidingen in opbouw. De opleidingen worden verzorgd door 69 instellingen. Voor het niet-bekostigde onderwijs en exameninstellingen ontbreken deze gegevens.

De overzichten bevatten in totaal 64 opleidingen. Hiervan zijn 46 opleidingen bekostigd, dit is 0,4 procent van het totaal aantal bekostigde opleidingen. Ook staan er 18 niet-bekostigde opleidingen op de lijst.

Bij de opleidingen op deze overzichten zijn in totaal circa 4.500 studenten ingeschreven, dat is 0,9 procent van het totaal aantal mbo-studenten (dat is 525.000). In de overzichten staat bij elke instelling welk aandeel van de verzorgde opleidingen en van de ingeschreven studenten het betreft.

Om het inspectierapport over een opleiding te bekijken, klikt u op de datum achter de opleiding. Meestal zijn meer opleidingen in een rapport opgenomen.

Bron: Onderwijsinspectie

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen