Tien keer minder röntgenstraling met nieuw röntgentoestel UMCG

Array

Als eerste ziekenhuis in Nederland heeft het Universitair Medisch Centrum Groningen een röntgentoestel in gebruik genomen, dat speciaal ontworpen is voor het maken van foto’s van de wervelkolom. Dit röntgentoestel biedt bij deze opnamen grote voordelen vergeleken met een conventioneel röntgentoestel. Zo geeft het toestel een tien maal lagere dosis röntgenstraling, een betere beeldkwaliteit en enorme tijdwinst. Vooral voor kinderen met een afwijking aan de wervelkolom (scoliose) is het toestel een enorme verbetering. Om het resultaat van de behandeling te kunnen volgen, krijgen zij veel röntgenopnamen. Met het nieuwe röntgentoestel wordt de stralingsbelasting voor hen aanzienlijk verminderd.

Het r̦ntgentoestel kan in enkele seconden opnamen maken van twee richtingen van Рonder andere Рde ruggenwervel bij een staande patient. Bovendien kan met de bijbehorende software van de r̦ntgenbeelden een driedimensionaal model weergeven worden, inclusief alle voor de orthopeed relevante berekeningen.

Voordelen
Zowel voor patienten als voor radiologen biedt het nieuwe toestel voordelen. Patienten worden blootgesteld aan minder röntgenstraling, de opnamen kosten minder tijd en het onderzoek is patientvriendelijker. Ook is het voor de orthopeed mogelijk de gemaakte opnamen aansluitend aan het onderzoek met de patient te bespreken. Het nieuwe toestel bespaart veel tijd omdat er direct één totaalbeeld wordt gemaakt in plaats van verschillende deelopnamen die aan elkaar gemonteerd moeten worden.

Toepassing
De aanschaf van het speciale röntgenapparaat is een gezamenlijk initiatief van de afdelingen radiologie en orthopedie van het UMCG. Zij gebruiken het toestel nu vooral voor patienten met een afwijking aan de wervelkolom, heup (anteversie) of knie. In de toekomst zal dit uitgebreid worden met andere onderzoeken.

Schadelijk
Röntgenstraling is in principe schadelijk voor de gezondheid. Bij te veel straling is er een risico van een verhoogde kans op kanker.
Radiologen en radiologisch laboranten zijn gespecialiseerd in het omgaan met röntgenapparatuur en weten hoe een röntgenonderzoek kan worden uitgevoerd met zo min mogelijk stralingsbelasting. In de praktijk blijkt voor de meeste patienten dat de kans op schadelijke bijwerkingen verwaarloosbaar is door het beperkte aantal röntgenopnamen dat zij in hun leven ondergaan. Daarbij weegt het voordeel van goede diagnostiek ruimschoots op tegen het risico.
Echter, voor scoliosepatienten kan het aantal röntgenopnamen gedurende hun ziekte flink oplopen en daarmee neemt ook het risico op schadelijke bijwerkingen toe. Het nieuwe toestel met verminderde röntgenbelasting biedt juist voor deze patienten uitkomst.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen