Eerste hartoor-afsluiting in Nederland geslaagd uitgevoerd

Array

Cardiologen Lucas Boersma en Benno Rensing van het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein hebben woensdagmiddag voor de eerste keer een operatie aan het hartoor uitgevoerd. Het ziekenhuis spreekt van een nieuwe ‘baanbrekende’ methode om beroertes te voorkomen bij mensen met hartritmestoornissen. De operatie is geslaagd. Minister Klink zou aanwezig zijn, maar helaas kon hij wegens onvoorziene omstandigheden niet komen.

De risico’s van boezemfibrilleren (het snel en onregelmatig samentrekken van de hartspier) zijn o.a. vorming van bloedstolsels. Deze bloedstolsels kunnen losschieten en een hersenberoerte veroorzaken. Ongeveer 5 tot 10 procent van de Nederlanders boven 65 jaar heeft last van boezemfibrilleren. Bij circa 9.200 mensen die jaarlijks een beroerte krijgen, ligt in 20 tot 40 procent de oorzaak bij hartproblemen. Om het vormen van bloedstolsels tegen te gaan moeten patienten een leven lang anti-stollingsmedicijnen gebruiken en regelmatig op controle bij de trombosedienst. Niet iedereen kan gebruikmaken van anti-stollingsmedicijnen om verschillende redenen. Het afsluiten van de hartoor is even effectief als het anti-stollingsmedicijn, maar zonder de bijwerkingen. De patient wordt onder algehele narcose geopereerd en hoeft maar één dag in het ziekenhuis te blijven.

Dr. Boersma en Dr. Rensing gaan een Europees Trainingscentrum voor deze procedure vormen, wat onder ander betekent dat cardiologen uit Europa naar Nieuwegein komen om hier opgeleid te worden. Boersma: ‘Dankzij het concentreren van kennis over het hart in centra als het onze, ontstaat de mogelijkheid voor dit soort innovaties.’

De NOS heeft inmiddels een artikel met een filmpje over deze procedure op hun site gezet.

Bekijk hier de procedure…

Bron: Antonius Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen