VU start onderzoek naar internetcursus voor gedachten aan zelfdoding

Array

Ongeveer 400.000 Nederlanders hebben regelmatig gedachten aan zelfdoding. Geschat wordt dat een aanzienlijk deel hier geen hulp voor zoekt, bijvoorbeeld uit schaamte, uit angst voor een stigma of vanwege gebrek aan vertrouwen in de geestelijke gezondheidszorg. Internet kan dan uitkomst bieden. De afdeling Klinische Psychologie van de Vrije Universiteit Amsterdam heeft een internetcursus ontwikkeld die kan helpen bij het onder controle krijgen van gedachten aan zelfdoding en is momenteel bezig met een onderzoek naar de werkzaamheid van deze cursus. De VU is op zoek naar deelnemers.

De cursus getiteld ‘Leven onder Controle’ is bedoeld voor mensen die regelmatig aan zelfdoding denken en iets aan deze gedachten willen doen. Bij zware depressie is een bezoek aan de huisarts een betere stap. De cursus bestaat uit zes lessen met theorie, een weekopdracht en een aantal oefeningen. Het doel van de cursus is het onder controle krijgen van gedachten aan zelfdoding waardoor die mensen minder overvallen, en minder heftig kunnen worden.

De werkzaamheid van de cursus wordt onderzocht door deelnemers op basis van toeval in te delen in twee groepen. De interventiegroep kan direct beginnen met de cursus, de controlegroep begint zes weken later. Deze opzet is goedgekeurd door de Medisch Ethische Toetsingscommissie van VUmc. Door een aantal keer een vragenlijst af te nemen bij de deelnemers kan het verschil in tussen beide groepen bekeken worden.

Momenteel worden er nog deelnemers gezocht. Voor meer informatie en/of aanmelden, ga naar http://aanmelden.levenondercontrole.nl/

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen