DNV reikt eerste HKZ-certificaat voor revalidatiezorg uit aan Libra Zorggroep

Array

Op 5 januari ontving Libra Zorggroep als eerste revalidatiezorginstelling in Nederland uit handen van DNV het HKZ-kwaliteitscertificaat. De revalidatiecentra Leijpark (Tilburg) en Blixembosch (Eindhoven) beschikken daarmee als eerste over een specifiek kwaliteitskeurmerk conform ISO 9001:2008.

Sinds maart 2009 kent het HKZ-kwaliteitskeurmerk een specifiek toetsingsschema voor de revalidatiezorg: het schema Medisch Specialistische Revalidatiezorg, ontwikkeld op initiatief van branchevereniging Revalidatie Nederland. Al vóór publicatie van het nieuwe schema startte Libra Zorggroep in samenwerking met DNV met het voorbereiden op de nieuwe kwaliteitsnorm. Tijdens dit traject werden alle organisatieprocessen onder de loep genomen. De Raad van Bestuur van Libra Zorggroep is verheugd over het resultaat: “De verbeteracties die zijn ingezet, leiden tot efficientere zorg, waarmee de revalidant zijn voordeel doet”, aldus Vincent Buitendijk (RvB Libra Zorggroep).

DNV Lead Auditor Olav Kloek verzorgde de certificeringsaudit bij Libra Zorggroep. Kloek: ‘’Revalidatiecentra zoeken steeds naar nieuwe wegen om de effectiviteit en efficiency van behandelingen te verbeteren. Het HKZ-schema biedt hierin houvast: het stelt de effectiviteit van behandelingen centraal, met nadrukkelijke positionering van de clientveiligheid. Tijdens de audit werd goed zichtbaar dat het ambitieniveau binnen de sector hoog is. DNV zal het proces met grote belangstelling volgen en, waar gewenst, begeleiden.’’
Werkwijze

Het nieuwe certificeringsschema voorziet in de behoefte van de sector aan vergaande professionalisering. Het gehele managementsysteem is onderwerp van toetsing. Anderzijds staan de resultaten centraal; het effect van de behandeling op de beperkingen van de revalidant. Als de organisatie aantoonbaar maakt dat het systeem goed functioneert, wordt het HKZ-keurmerk toegekend. Om dit te behouden, vindt jaarlijks hertoetsing plaats.

HKZ
HKZ is een kwaliteitsnorm, gebaseerd op ISO 9001:2008, waarmee zorginstellingen kunnen aantonen de zaken goed op orde te hebben, de klant centraal te stellen en voortdurend te werken aan het verbeteren van de dienstverlening om clienten optimale zorg te bieden. Momenteel staat het aantal uitgegeven HKZ-certificaten (met verschillende schema’s voor de diverse typen zorginstellingen) op 2694, een bevestiging dat kwaliteit binnen de zorgsector prioriteit geniet.

Bron: DNV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen