Hart-oor-afsluiting: duurzame oplossing tegen bloedstolsels in het hart

Array

St. Antonius Ziekenhuis voert 1e succesvolle hart-oor-afsluiting in de Benelux uit
Onder leiding van Dr. Lucas Boersma en Dr. Benno Rensing, cardiologen in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, heeft gisteren de eerste succesvolle afsluiting van het linker hart-oor plaatsgevonden. Bij deze eerste operatie waren ook cardiologen uit Griekenland aanwezig, om te kijken hoe het moet.

Het hart-oor is een kleine uitstulping van de boezem van het hart zonder essentiele functie. Circa 5 tot 10% van de Nederlanders boven de 65 jaar heeft last van het zogenaamde ‘boezemfibrilleren’. Dit is het snel en onregelmatig samentrekken van de hartspier. Als gevolg hiervan kunnen zich in het hart bloedstolsels vormen. Deze bloedstolsels kunnen losschieten en de bloedvaten van de hersenen verstoppen met een beroerte als gevolg. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 9.200 patienten een beroerte, waarvan 20 – 40% als gevolg van problemen aan het hart. Boezemfibrilleren is hierbij een van de belangrijkste oorzaken.

Tot nu toe bestaat voor deze groep van patienten geen andere mogelijkheid dan een leven lang gebruik van anti-stollingsmedicijnen, waarvoor regelmatige controle bij de trombosedienst noodzakelijk is. Er is ook een groep patienten die geen gebruik kunnen maken van anti-stollingsmedicijnen, vanwege het risico op bloedingen, bijwerkingen, of interacties met andere medicijnen. Hart-oor-afsluiting is voor deze groep patienten een duurzame oplossing. Het plaatsen van de ’ hart-oor-stop’ sluit het hart-oor in zijn geheel af. Uit onderzoek blijkt dat dit even effectief is als anti-stollingsmedicijnen, zonder de nadelen die deze medicijnen hebben voor de kwaliteit van leven van deze groep patienten.

Een hart-oor-afsluitingsprocedure wordt onder algehele narcose uitgevoerd. Via de lies wordt er een holle catheter in de rechterboezem gebracht. Na een punctie door het tussenschot wordt de catheter via een voerdraad in de linkerboezem gebracht. De hart-oor-stop wordt vervolgens precies geplaatst in de opening van het hart-oor, waar het zich uitvouwt en de inmonding afsluit. Dr. Boersma en dr. Rensing zijn erg positief over de percutane techniek van het plaatsen van de hart-oor-stop op het kloppende hart en over de stabiele toestand van de patient tijdens de procedure.

Voor het inbrengen van de ’ hart-oor-stop’ hoeft een patient slechts 1 dag in het ziekenhuis te verblijven. Daarmee werkt de procedure kostenbesparend en vermindert het de druk op schaarse ziekenhuisbedden.

Dr. Boersma en Dr.Rensing gaan het Europese trainingcentrum voor deze procedure vormen. Dat wil zeggen dat cardiologen uit Europa in Nieuwegein opgeleid kunnen worden. Bij deze eerste operatie waren cardiologen uit Griekenland aanwezig om te kijken hoe het moet. De cardiologen van het St. Antonius Ziekenhuis voeren al jaren de lijstjes met beste cardiologen in Nederland aan. Boersma: “Dankzij het concentreren van kennis over het hart in centra als het onze, ontstaat de mogelijkheid voor dit soort innovaties.”

Bron: St. Antonius Ziekenhuis, Foto: Jarno Verhoef

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen