Nieuw rapport over de invloed van Wmo-raden

Array

Inzet Wmo-raad door gemeenten kan beter
Wmo-raden blijken overwegend positief te zijn over hun invloed op gemeentelijk beleid, maar zowel ambtenaren als Wmo-raadsleden zien verbeterkansen. Dit blijkt uit het MOVISIE-rapport Wmo-raden in beeld, dat op 9 februari a.s. gepresenteerd wordt.

Toen de Wmo-raden begonnen, ca. 2 jaar geleden, zijn er formele afspraken gemaakt over o.m. de functie, rol en positie van de Wmo-raad. Uit het onderzoek blijkt dat die afspraken niet altijd even dui-delijk zijn én dat ze niet altijd worden nageleefd. In een aantal gemeenten is de situatie veranderd. In het begin moest het Wmo-beleid nog ontwikkeld worden, toen werd de Wmo-raad veel om advies gevraagd. Nu lijkt er een meer beleidsluwe periode te zijn. Dit is voor Wmo-raden aanleiding om zich te bezinnen op hun rol en positie. Dat kan leiden tot het opstellen van een eigen agenda (in plaats van alleen de beleidsagenda van de gemeente te volgen) en het uitbrengen van ongevraagde adviezen.

Het onderzoek onderscheidt naast formele ook feitelijke en beleefde invloed. Wmo-raden blijken zelf slecht zicht te hebben op wat er met hun adviezen gebeurt. Het beleidsproces duurt lang en bestaat uit verschillende fasen; adviezen worden vaak ambtelijk verwerkt in stukken, zodat de inbreng van de Wmo-raad niet meer traceerbaar is. Er wordt te weinig inhoudelijk teruggekoppeld naar Wmo-raden.

De onderzoeksresultaten bevestigen wat ook in eerder onderzoek is gevonden: dat Wmo-raden zich serieus genomen voelen. Essentieel daarbij is wel dat de communicatie tussen de Wmo-raad en de gemeente goed verloopt. En dan gaat het zowel om de ambtenaren als om de wethouder. Zij moeten de Wmo-raadsleden het gevoel geven gehoord te worden. Van belang is ook dat de Wmo-raad niet alleen door de Wmo-ambtenaar gevraagd wordt voor advies. Kenmerk van de Wmo is dat er verschil-lende beleidsterreinen mee gemoeid zijn. Andere ambtenaren dan de Wmo-contactambtenaar weten de weg naar de Wmo-raad nog niet te vinden. Daarin valt nog wel wat te verbeteren, zo vinden ook de ambtenaren waarmee de onderzoekers hebben gesproken.

Presentatie
Het rapport wordt gepresenteerd op 9 februari a.s. tijdens de bijeenkomst Kwetsbare groepen in beeld en beleid in Het Vechthuis te Utrecht. Inmiddels is de inschrijving voor deze bijeenkomst vanwege de grote belangstelling gesloten. Het rapport Wmo-raden in beeld is vanaf 10 februari te downloaden via www.movisie.nl/publicaties.

Bron: Movisie

Recente artikelen