Hormoonconcentraties bij adolescenten sterk beïnvloed door vervuiling

Uit een publicatie van UGent-onderzoekers blijkt dat de hormoonhuishouding van Vlaamse adolescenten duidelijk beïnvloed wordt door vervuilende stoffen. Stoffen als pesticiden en zware metalen doen de hormoonconcentraties stijgen of dalen. De Gentse wetenschappers werkten voor dit onderzoek binnen het Steunpunt Milieu en Gezondheid samen met collega’s van de universiteiten van Brussel, Antwerpen en Hasselt, met het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek en met het Provinciaal Instituut voor Hygiene van Antwerpen.
Testosteron
Bij 14- en 15-jarige jongens bleken de concentraties van geslachtshormonen te stijgen in associatie met hogere concentraties in het bloed van pcb’s, het pesticide hexachlorobenzeen of DDE, een chemische stof die tijdens de stofwisseling wordt gevormd na contact met het pesticide DDT.De hormoonconcentratie daalt daarentegen bij hogere concentraties van cadmium in de urine. Zo bleek een verdubbeling van de pcb-concentratie in het bloed gepaard te gaan met een stijging van 18,6% van het vrije (actieve) testosteron in het bloed. Een verdubbeling van de cadmiumconcentratie in de urine zorgt dan weer voor een daling van 17,6% van dat vrije testosteron in het bloed, terwijl een verdubbeling van de hexachlorobenzeenconcentratie in het bloed gepaard gaat met een stijging van 17,6% van het vrije testosteron.Lage concentraties, sterke effecten
Zeer merkwaardig daarbij is dat de relatief sterkste verbanden gevonden werden bij de laagste inwendige concentraties aan vervuilende stoffen. Bij jongens met een cadmiumconcentratie onder het gemiddelde bleek het effect op de totale testosteronconcentratie -per eenheid van dosis- 5 maal krachtiger dan bij jongens met een cadmiumconcentratie boven het gemiddelde.
Bij jongens met een benedengemiddelde pcb-concentratie bleek het effect op de totale testosteronconcentratie 7,5 maal krachtiger dan bij leeftijdsgenoten met een pcb-concentratie boven het gemiddelde. Bij jongens met een hexachlorobenzeenconcentratie onder het gemiddelde bleek het effect op de totale testosteronconcentratie 3 maal krachtiger dan bij proefpersonen met een bovengemiddelde concentratie.
Aangezien hormonale concentraties in het menselijke lichaam belangrijk zijn voor nagenoeg alle biologische processen, wijzen deze waarnemingen er op dat niets van wat in ons lichaam gebeurt ontsnapt aan de invloed van vervuilende stoffen in onze omgeving

Bron : UGent

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen