Medicatie effectief bij infectieziekte Buruli ulcer

Array

Een behandeling met medicatie leidt tot genezing van de tropische infectieziekte Buruli ulcer. Deze ziekte, die gepaard gaat met ernstige infecties aan huid, weke delen en bot, kon tot voor kort slechts met ingrijpende chirurgie bestreden worden. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd onder leiding van Tjip van der Werf, als hoogleraar verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij publiceren hierover vandaag in het gerenommeerde wetenschapsblad The Lancet.

Buruli ulcer is een (sub)tropische ziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium ulcerans. Bij deze ziekte, die vooral kinderen treft, ontstaat een bobbel onder de huid die overgaat in een steeds groter wordende zweer. Zo’n zweer kan bijvoorbeeld een gehele arm of been omvatten. De ziekte komt vooral voor in het westelijk deel van Afrika, met name in landen als Ghana, Ivoorkust, Benin, Kameroen en Togo.

De patienten zijn veelal afkomstig uit arme plattelandsgebieden en komen vaak pas in een ver gevorderd stadium van de ziekte naar het ziekenhuis. De voornaamste redenen hiervoor zijn de gebrekkige financiele mogelijkheden, angst voor chirurgie en een sociaal stigma. Mede door deze vertraging kan Buruli ulcer leiden tot grote schade met littekens gepaard met dwangstand in gewrichten en daardoor in zo’n 50% van de gevallen blijvende beperkingen in het dagelijks leven. Kinderen worden vaak vroegtijdige schoolverlaters en volwassenen kunnen vaak hun werk niet meer doen.

De onderzoekers gingen na of met medicatie alleen, zonder ingrijpende chirurgie, het ziekteproces kon genezen. Twee groepen van in totaal 151 patienten werden na loting verdeeld in twee groepen die zij gedurende 8 weken met medicijnen behandelden. Hoewel daarvoor soms lange reizen door de bush moesten worden afgelegd om patienten die uit zicht waren geraakt terug te vinden, lukte het toch goed om bijna alle patienten te vervolgen.
Uit de studie blijkt dat na een jaar meer dan negentig procent van de deelnemers genezen waren; niemand van hen had een terugval.
De onderzoekers hopen dat een behandeling zonder chirurgie minder patienten zal afschrikken, zodat de patienten (de meesten kinderen) zich eerder bij een ziekenhuis gaan melden voor een behandeling.

In een commentaar in The Lancet wordt gewezen op het feit dat door deze studie het pleit voor antibiotische behandeling, tot voor kort nog omstreden, definitief gewonnen is. Dit onderzoek heeft echter al aangetoond dat het aantal injecties veilig gehalveerd kan worden ten opzichte van het behandelschema dat eerst was voorgesteld door de WHO. De uitdaging voor de volgende jaren is om de diagnostiek (nu nog afhankelijk van PCR) te vereenvoudigen, en voor de behandeling te zoeken naar een behandeling zonder injecties.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen