Behoefte aan ‘gewone’ medische zorg in Haïti groeit

Array

Artsen zonder Grenzen in Haïti ziet steeds meer de gebruikelijke ziekten en aandoeningen bij haar patienten. Naast de voortdurende wondverzorging groeit nu de behoefte aan reguliere medische zorg.

Ziekten
De gezondheidszorg in Haïti was al voor de aardbeving zo gebrekkig dat onze klinieken voor spoedeisende hulp altijd al drukbezet waren. In het Martissant ziekenhuis komen meer en meer kinderen binnen met ziekten als diarree of luchtwegontstekingen.

Kraamkamer
In de stad Léogâne bereiken onze mobiele klinieken nu 350 patienten per dag. Vaak gaat het daarbij om meer ‘normale’ klachten. In het Chancerelle ziekenhuis in Port-au-Prince is het aantal verloskundige opnames sterk toegenomen. Het team heeft een kleine opslagruimte omgebouwd tot een extra kraamkamer, waarmee het aantal bedden is toegenomen van 18 naar 40. Per dag worden er gemiddeld 12 kinderen geboren. De toestroom lijkt erop te wijzen dat de mensen in de stad doorkrijgen dat dit specialistische centrum volop in bedrijf is.

Trauma’s
Steeds vaker krijgen onze teams te maken met de psychologische trauma’s waar zoveel aardbevingsslachtoffers onder lijden. Rond 20 procent van de patienten van de mobiele klinieken in Léogâne en Port-au-Prince hebben psychosociale problemen. De klassieke symptomen zijn angst, wanhoop, slapeloosheid en zelfs woede. Afhankelijk van de cultuur in een land komen er meer of minder symptomen voor die te maken hebben met de onderdrukking van die emoties. In Haïti is er weinig stigma rond die gevoelens en dus beperken de fysieke symptomen zich vooral tot hoofdpijn en gebrek aan eetlust.

Postoperatieve zorg
De postoperatieve zorg in Haïti heeft nog steeds een hoge prioriteit voor onze teams, omdat de hoeveelheid bedden voor deze langdurige zorg nog steeds beperkt is. We hebben de eerste 20 patienten uit het opblaasbare St. Louis ziekenhuis overgebracht naar het ‘tentdorp’ voor postoperatieve zorg in Delmas 30. Het Bicentenaire ziekenhuis heeft nu 60 bedden. Er is daar ook een speciale behandelruimte voor tetanuspatienten ingericht om de intensieve zorg te kunnen bieden die voor deze ziekte nodig is.

Drinkwater
Bijzonder zwaar zijn de levensomstandigheden voor de mensen die dakloos geworden zijn en nu in geïmproviseerde onderkomens in kampen leven. Eén van de grote problemen daar is schoon drinkwater en hygiene. Onze teams zullen 7.000 mensen in de kampen bij het St Louis ziekenhuis van drinkwater voorzien. Een ander team gaat per vrachtwagen tussen de 20 en 30 locaties in de stad van drinkwater voorzien en er latrines bouwen. In totaal zorgt Artsen zonder Grenzen voor water en hygiene voor rond 40.000 ontheemden in Port-au-Prince en Léogâne. Ook distribueren onze teams van noodzakelijke goederen als dekens en jerrycans onder 7.000 families.
Bekijk webfilms, foto’s, luister en lees interviews over onze noodhulp aan de aardbevingsslachtoffers

Bron: Artsen zonder Grenzen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen