Toenemende vergrijzing vereist nieuwe benadering van welzijn en zingeving

Array

In de komende 30 jaar zal het aantal ouderen verdubbelen terwijl de totale bevolkingsomvang hetzelfde blijft. Chronische ziekten zullen met vijftig procent toenemen. Dat vereist innovaties in de gezondheidszorg en een andere benadering van welzijn en zingeving ter bevordering van de leefsituatie van ouderen. En hierin spelen religieuze motieven een doorslaggevende rol. Dit betoogt prof. dr. Maarten Verkerk onder meer in zijn oratie Herordening van het sacrale. Religie, ethiek en zorginnovatie die hij op vrijdag 5 februari a.s. uitsprak in het kader van zijn bekleding van de bijzondere leerstoel Reformatorische Wijsbegeerte aan de Universiteit Maastricht.

Centrale vragen in de oratie van professor Verkerk zijn: hoe verhouden religie en samenleving zich tot elkaar? Wat is de relatie tussen het sacrale en het seculiere? Verkerk gebruikt zijn analyse van het sacrale als opstap voor een nieuwe benadering van de gezondheidszorg. Verkerk onderscheidt vier fenomenen: sacralisering van de medische wetenschap, sacralisering van de markt, sacralisering van het vitale leven en sacralisering van het individu. Hij laat zien dat de verschillende verschijningsvormen van het sacrale in de gezondheidszorg met elkaar op gespannen voet staan en elkaar versterken. Met als gevolg dat de problemen in de gezondheidszorg alleen maar toenemen. De markt streeft altijd naar maximalisatie van de winst en de omzet. Dit gaat ten koste van mensen. Ten slotte verkent Verkerk de relatie tussen religie, ethiek en zorginnovatie aan de hand van een casus: de implementatie van zorgprogramma’s in de psychiatrie, waarbij de nadruk ligt op wat de patient wel kan in plaats van op zijn ziekte of afwijking. Deze casus maakt duidelijk dat religieuze motieven van doorslaggevende betekenis kunnen zijn in de ontwikkeling en implementatie van innovatie.

Maarten Verkerk studeerde fysische chemie in Utrecht en promoveerde in 1982 aan de Technische Universiteit Twente. In 2004 promoveerde hij aan de Universiteit Maastricht op het proefschrift An Ethnographical, Ethical and Philosophical Study on Responsible Behaviour in Industrial Organisations Hij werkte onder meer bij Philips en was van 2003 tot 2007 directeur van het Psychiatrisch Ziekenhuis Vijverdal in Maastricht en is vanaf 2008 als bijzonder hoogleraar verbonden aan de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen van de Universiteit Maastricht. Daarnaast schreef hij verschillen boeken over de positie van vrouwen en de relatie man-vrouw en over organisatie en bedrijfsethiek.

Bron: Maastricht University

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen