‘Schone lucht voor gezonde longen’

Array

Gemeente moet longen beschermen tegen vuile lucht’

Het Astma Fonds start deze week de campagne ‘Vieze lucht verziekt je longen’. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen wijst het Astma Fonds er op dat vuile lucht de longen ziek maakt, met ‘sticky posters’ en politieke debatten in Amsterdam, Den Haag en Arnhem.

“De lucht in Nederland is vies en ongezond voor je longen, en elke gemeente kan daar heel goed iets aan doen”, zegt Michael Rutgers, directeur van het Astma Fonds. Elk jaar sterven in Nederland vele duizenden mensen vroegtijdig aan de gevolgen van luchtvervuiling, en mensen met een longziekte lopen als eerste dat risico, met 1.000 sterfgevallen. “Dat is onacceptabel, vooral omdat we er wel degelijk iets aan kunnen doen. Waar de politieke wil is, is een weg”, zegt Rutgers.

Maatregelen
Met posters in Amsterdam (Nassaukade), Den Haag (Javastraat) en Arnhem (Presikhaaf) toont het Astma Fonds aan wat mensen elke dag inademen. “Op plekken in de stad waar je elke dag komt”, zegt Rutgers. Het Astma Fonds geeft op zijn website voorbeelden van effectieve maatregelen, waar de lokale politiek uit kan kiezen voor maatwerk dat past bij de lokale situatie.
“Gemeenten kunnen bijvoorbeeld fiets en openbaar vervoer stimuleren, wijken en straten slim indelen, nieuwbouw niet pal naast verkeersaders plannen.” Het Astma Fonds wil dat mensen niet ziek worden door vuile lucht. Rutgers wil dat gemeenten hun eigen verantwoordelijkheid nemen voor de volksgezondheid bij luchtvervuiling. Gemeenten moeten aantonen dat ze maatregelen nemen die de lucht schoner maken, en dat de gezondheid van mensen er op vooruit gaat.

Debatten
In de discussie bij luchtvervuiling staan economie, regelgeving en mobiliteit veelal voorop. “En al lang niet meer de gezondheid. Terwijl het daar toch allemaal om te doen is”, zegt Rutgers.
In de week voor de gemeenteraadsverkiezingen organiseert het Astma Fonds politieke debatten over lucht, in de steden waar ook de sticky posters hangen. In Amsterdam (22 februari), Den Haag (23 februari) en Arnhem (24 februari) gaan politici in debat over de luchtvervuiling in hun stad. In een panel zullen deskundigen en betrokkenen hun bijdrage leveren: namens longpatienten, de lokale GGD en de wetenschap. Lokale knelpunten komen zeker aan de orde.

De debatten zijn gratis bij te wonen. Aanmelding via [email protected].

Campagne
De campagne ‘Schone lucht voor gezonde longen’ loopt van 8 februari tot aan de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart. Al de tijd blijven de sticky posters hangen, om te laten zien wat mensen elke dag inademen. De campagne is mede mogelijk gemaakt door Milieudefensie, dat ook graag weer gezondheid centraal stelt bij luchtkwaliteit.
Alle informatie, ook over mogelijke maatregelen en de debatten, is te vinden op www.astmafonds.nl.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen