Gloednieuwe massaspectrometer in VUmc CCA

Array

Tijdwinst van jaren in kankeronderzoek
VUmc Cancer Center Amsterdam neemt vandaag de allernieuwste massaspectrometer in gebruik. Het instrument bevat de meest geavanceerde software, is extreem nauwkeurig en heel snel. Connie Jimenez, hoofd van het oncoproteomics laboratorium van VUmc CCA, spreekt over jaren tijdwinst in het kankeronderzoek. Een traject van zes tot acht jaar kan worden teruggebracht naar één tot twee jaar.

Een massaspectrometer zoekt in lichaamsvloeistoffen zoals bloed of ontlasting naar afwijkende eiwitten die kunnen duiden op aanwezigheid van kankercellen. Onder deze afwijkende eiwitten bevinden zich zogenaamde biomarker-eiwitten, die door hun specifieke kenmerken betrouwbare hulpmiddelen zijn bij de opsporing van kanker.

De massaspectrometer zal gebruikt worden in het DeCoDe-project, Decrease Colorectal Cancer Death, dat o.a. de vroege detectie van dikkedarmkanker tot doel heeft. Het geavanceerde apparaat heeft vanwege zijn nauwkeurigheid en snelheid veel minder tijd nodig om nieuwe biomarker-eiwitten te valideren dan nu het geval is. Een traject van zes tot acht jaar kan worden teruggebracht naar één tot twee jaar.
Biomarker-eiwitten in ontlasting en bloed kunnen in een vroeg stadium de aanwezigheid van dikkedarmkanker aantonen. Een bloed- of ontlastingtest is weinig belastend voor de patient en kan daarom een belangrijk onderdeel zijn van het toekomstige bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker.

Het meetinstrument is door het Center for Translational Molecular Medicine (CTMM) aan VUmc ter beschikking gesteld binnen het DeCoDe-project. Binnen CTMM, een publiek-privaat samenwerkingsverband, zijn uiteenlopende partners afkomstig uit het bedrijfsleven en de academische wereld bij elkaar gebracht, waaronder VUmc. De financiering gebeurt door de partners en het ministerie van economische zaken.

Kijk voor meer informatie op www.oncoproteomics.nl , www.vumc.nl/cca en www.ctmm.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen