Leeropdracht: Medische oncologie, i.h.b. de effectgestuurde systemische therapie

Array

Rijksuniversiteit Groningen
Faculteit: Medische Wetenschappen
Oratie: dhr. prof.dr. J.A. Gietema, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Titel: Effect gestuurd

De laatste jaren is de behandeling van patienten met kanker verbeterd. Geleidelijk zijn er steeds meer survivors, die succesvol zijn behandeld voor kanker. Deze vooruitgang in behandelingsresultaten geldt voor een aantal vormen van kanker zoals testiskanker, de ziekte van Hodgkin, kanker op de kinderleeftijd en vroege stadia van borstkanker en darmkanker. De behandeling bestaat vaak uit een combinatie van een operatie, bestraling en toediening van medicijnen, ook wel systemische therapie genoemd.

We weten echter sinds kort dat er ook nadelige gevolgen kunnen ontstaan na een eerdere kankerbehandeling. Langdurig ziektevrij overlevend wordt een aantal kankersurvivors, zo is gebleken, na vele jaren geconfronteerd met ongewenste late effecten van de behandeling. Voor dit probleem komt heel geleidelijk meer aandacht. Verricht onderzoek laat zien dat een gedeelte van de kankersurvivors één of meerdere late effecten ontwikkelt die van invloed kunnen zijn op hun dagelijks functioneren en uiteindelijk toekomstperspectief.

Het is van groot belang dat duidelijk wordt waardoor deze late effecten ontstaan, welke factoren van invloed zijn op de ontwikkeling ervan en welke subgroepen late effecten ontwikkelen. Voor antwoorden op deze relevante vragen is nog veel meer wetenschappelijk onderzoek noodzakelijk. Als Medisch Oncologisch team in het UMCG doen we research naar de beste methoden om, zonder de kans op een goede reactie te compromitteren, het risico op ongewenste gevolgen van een kankerbehandelingen te beperken. Het gewenste resultaat daarvan is effect gestuurd.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen