Startbijeenkomst: op weg naar Herstelondersteunende zorg

Doel van het project Herstel en burgerschap is om het veld te ondersteunen bij de realisatie van de doelstellingen uit het gelijknamige visiedocument van de langdurende zorg (GGZ Nederland, maart 2009). Op 26 januari vond de startbijeenkomst plaats rondom het thema ‘herstelondersteunende zorg’. Belangrijkste vraag voor deze bijeenkomst was welke activiteiten vanuit het project ondernomen kunnen worden om herstelondersteunend werken te bevorderen.

‘Herstelondersteunend werken, dat doen we toch al lang?’
Herstelondersteunende zorg begint bij het in gesprek gaan met clienten en met elkaar over wat ‘herstel’ inhoudt en hoe je dat proces als professional en aanbieder kunt ondersteunen. Het begint ook bij het besef dat ‘herstelondersteuning’ niet stopt bij het in dienst nemen van ervaringsdeskundigen of het aanbieden van cursussen over ‘herstel’. Het moet gaan om een totaalconcept.

Vervolgactiviteiten

De boodschap aan de projectgroep was om vooral bestaande initiatieven te ondersteunen en kennis hierover te verspreiden (bijv. de Future Search van de RIBW Alliantie over herstel, de oprichting van het landelijk steunpunt ervaringsdeskundigheid bij kenniscentrum Phrenos en Bureau HEE). Ook zijn er clientbewegingen en instellingen die al verder zijn en waarover kennis beschikbaar is. Wat de projectgroep ook kan doen is bijdragen aan het op de kaart zetten van ‘herstel’, bij aanbieders en anderen. Daarnaast moet er een landelijke lobby komen voor goede financiering, aansluiting bij de opleidingen en verbreding naar gemeenten en andere lokale partijen. In het herstelproces van de client, speelt de zorg immers niet alleen een rol. Binnenkort komt de projectgroep met een voorstel voor een vervolg.

Op de hoogte blijven?
Wilt u de nieuwsbrief ontvangen van het project Herstel en burgerschap en heeft u zich nog niet opgegeven? Meldt u dan nu aan bij Sandra van der Vlies, mailto:[email protected] onder vermelding van naam, organisatie en functie.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen