Bewoners verzorgingshuizen geven voltooid leven aan

55% van ondervraagde verzorgingshuizen zeggen dat meerdere bewoners hebben aangeven hun leven voltooid te vinden
De NVVE, Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde heeft onderzoek gedaan onder 465 verzorgingshuizen om inzicht te krijgen in de omvang van de problematiek van oude mensen die hun leven voltooid vinden. De respons was 80%.
121 van de 218 verzorgingshuizen die de vragenlijst hebben ingevuld (55%)  meldden dat in de afgelopen drie jaar een of meerdere bewoners hebben aangegeven dat zij hun leven voltooid vonden. In totaal ging het hierbij om 1257 bewoners. Dit is een betrouwbaar aantal omdat deze verzorgingshuizen opmerkingen als ‘ik ben klaar met leven’ opnemen in hun zorgdossier. 35% van de verzorgingshuizen geeft aan dat zij niet weten of hun bewoners hun leven voltooid vinden. Dat betekent dat het probleem vaak niet wordt herkend en deze mensen dus ook niet hun hulpvraag kwijt kunnen.
Op de vraag of er op dit moment in het verzorgingshuis mensen wonen die hun leven voltooid achten, antwoorden 116 verzorgingshuizen ‘ja’ (53%), 77 ‘nee’ (35%0 en 25 ‘weet niet’ (12%).
In de deelnemende verzorgingshuizen zijn in totaal 156 verzoeken om hulp bij zelfdoding gedaan. 12% van de bewoners die zeggen dat hun leven voltooid is, vraagt hierbij daadwerkelijk om hulp.
In 48 van der 218 verzorgingshuizen (22%) hebben in de afgelopen drie jaar zelfdodingen of pogingen daartoe plaatsgevonden. De NVVE vindt dit aantal opmerkelijk hoog. 29  verzorgingshuizen geven aan ( 13% van de 218 verzorgingshuizen die deelnamen aan het onderzoek) te weten of te vermoeden dat het ging om voltooid leven. Het ging hierbij in totaal om 33 gevallen van vaak gruwelijke methoden van (pogingen tot) zelfdoding.

Er zijn 465 van de naar schatting 825 verzorgingshuizen/woonzorgcombinaties in Nederland benaderd voor het onderzoek. Het betreft een representatieve steekproef per provincie.  Van de 465 verstuurde vragenlijsten zijn er 373 geretourneerd. Van deze 373 vragenlijsten zijn er 218 ingevuld.

Bron:

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen