Centralisatie kinderlongziekten in virtueel ziekenhuis

Nieuwe hoogleraar Harm Tiddens pleit voor virtueel Netherlands Children’s Hospital
Centralisatie van het onderzoek en de behandeling van kinderlongziekten is nodig om patienten optimale en betaalbare zorg te kunnen blijven bieden. In zijn oratie, vrijdag 12 februari, pleit prof.dr. Harm Tiddens, kinderlongarts in Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis voor de oprichting van een virtueel Netherlands Children’s Hospital. Tiddens: “Binnen het virtuele kinderziekenhuis is het onze ambitie om te fungeren als centrum voor cystic fybrosis, aangeboren longafwijkingen en astma. Onze organisatie en state of the art longfunctie- en beeldvormingstechnieken vormen hiervoor het fundament.”

De eerste twee levensjaren vormen de belangrijkste periode voor longgroei. Longziektes op jonge leeftijd, maar ook ziektes van meer algemene aard kunnen tot onderontwikkeling van de longen leiden, met levenslang verstrekkende gevolgen. Om longgroei bij zieke kinderen in de eerste jaren te verbeteren, moet die groei betrouwbaar gemeten kunnen worden. “Met zeer bewerkelijke longfunctietesten is weliswaar te bepalen of er iets mis is met de longen, maar niet wàt. De oplossing om longgroei te meten moet uit de radiologie komen,” zegt prof.dr. Harm Tiddens, kinderlongarts. Tiddens: “De CT scanners worden steeds beter, maar hebben als nadeel dat er röntgenstraling voor nodig is. De stralingsvrije MRI scanner is weer minder geschikt voor het in beeld brengen van de longen. Ik wil samen met de afdeling radiologie waar ik ook een aanstelling heb CT- en MRI technieken verder ontwikkelen om daarmee op een veilige wijze de longgroei bij baby’s in beeld te kunnen brengen.” Sinds januari wordt een ultramoderne snelle CT-scanner ingezet om longen gedetailleerd in beeld te brengen bij kortademige baby’s zonder dat we daarvoor narcose nodig hebben”.

Deze steeds verdergaande specialisatie is volgens Tiddens alleen betaalbaar te houden door vergaande centralisatie van kostbare voorzieningen. Tiddens: “Dit is ook de visie van de overheid. In 2009 kondigde minister Klink aan dat de kindercardiochirurgie nog maar in 4 centra mocht gaan plaatsvinden. Binnen de kinderoncologie is eenzelfde ontwikkeling gaande. Een dergelijke centralisatie zal ook moeten gaan plaatsvinden voor de zorg voor zeldzame en complexe longafwijkingen. In Nederland moeten we daarom werken aan de inrichting van het virtuele Netherlands Children’s Hospital. Binnen dat virtuele kinderziekenhuis is het onze ambitie om als centrum te fungeren voor taaislijmziekte, aangeboren longafwijkingen en astma. Onze organisatie en state of the art longfunctie- en beeldvormingstechnieken zijn hiervoor het fundament. Toepassing van telemedicine is essentieel bij een dergelijk virtueel ziekenhuis.”

De behandeling van taaislijmziekte (cystic fybrosis, CF), zeldzame aangeboren longafwijkingen en moeilijk behandelbaar astma is complex en vraagt veel tijd van omvangrijke gespecialiseerde behandelteams. Om de behandeling van deze ziektes te verbeteren is samenwerking tussen centra op nationaal en internationaal niveau noodzakelijk. Tiddens: “Elk kind zou de mogelijkheid moeten hebben om aan internationale klinische onderzoeken mee te doen. Ook daarvoor is centralisatie nodig. Voor CF  hebben wij onze krachten gebundeld met het UMC Utrecht en het Haga-ziekenhuis in de “CF-centrale.nl”. Inmiddels behandelt de CF-centrale.nl tweederde van alle Nederlandse patienten. De CF-centrale.nl neemt bovendien deel aan het in 2008 opgerichte Europese Clincial Trial Netwerk.”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen