Curatieve GGZ-instellingen mogen rente terugvragen

Array

Gebudgetteerde GGZ-instellingen die in 2008 en 2009 een lagere DBC-omzet haalden dan het voor hun vastgestelde budget, kunnen over het verschil rente in rekening brengen bij de zorgverzekeraar. Met het vaststellen van een beleidsregel die dit faciliteert, komt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) tegemoet aan de bezwaren van een aantal instellingen.
Sinds 2008 declareren GGZ-instellingen bij de zorgverzekeraar de door hen verleende zorg in diagnosebehandelingcombinaties (DBC’s). Zij worden echter nog bekostigd via een budget. Het verschil tussen het totaal aan omzet uit DBC’s in een jaar en het budget van de instelling, wordt verrekend in de opbrengstverrekening.

Als bij deze opbrengstverrekening blijkt dat de omzet, behaald uit de gedeclareerde DBC’s, lager is dan het voor de instelling vastgestelde budget, mag deze instelling de rente over dit verschil onder bepaalde voorwaarden in rekening brengen bij de zorgverzekeraar. Het gaat daarbij om de rente van 2008 en 2009. De mogelijkheid om rente in rekening te brengen geldt niet indien bevoorschotting (voorfinanciering) door de verzekeraar heeft plaatsgevonden.

In het representatiemodel behorende bij de huidige budgetsystematiek zouden bij voorkeur tussen de zorgaanbieder en representerende zorgverzekeraar ook afspraken moeten worden gemaakt over de leveringsvoorwaarden (waaronder bevoorschotting of rentevergoeding). Hierdoor ontstaat vooraf duidelijkheid voor alle relevante partijen.

Bron: NMa

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen