Oorzaak gekkekoeienziekte dieper ontrafeld

Foute stapeling prion eiwitten blootgelegd
Verkeerd vouwende eiwitten die vervolgens gaan stapelen, spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van overdraagbare hersenaandoeningen zoals de gekkekoeienziekte (BSE) of de ziekte van Alzheimer. Ronald Boshuizen ontwikkelde nieuwe testen die onthulden hoe de foutieve eiwitvouwing plaatsvindt. Een belangrijke ontdekking waarmee op termijn medicijnen tegen deze zogenaamde prionziekten ontwikkeld kunnen worden. Alle eiwitten hebben een specifieke vorm om hun taken te kunnen uitvoeren. Eiwitten zijn de bouwstenen en de regelaars van een biologisch systeem. In het ‘productieproces’ van eiwitten zijn er meerdere systemen die er voor zorgen dat ze de gewenste vorm aannemen. Soms gaat dat fout en kan een ziekte zich ontwikkelen., zijn foutief gevouwen versies van eiwitten die onder andere in het hersenweefsel voorkomen. Het eiwit in de verkeerd gevouwen vorm werkt als een mal die het goed gevouwen eiwit in de foutieve vorm dwingt. Het uiteindelijke resultaat is het afsterven van hersencellen. Op basis van Boshuizens onderzoek kunnen medicijnen ontwikkeld worden die de stapeling van foutief gevouwen eiwitten kunnen blokkeren. Een opmerkelijk resultaat is dat de ongewenste stapeling uitsluitend gestopt kan worden door een combinatie van stimulator en remmer. Indien deze strategie van stimuleren en remmen om een prionziekte te stoppen klinisch effect heeft, kan zij wellicht ook toegepast worden bij andere aandoeningen die veroorzaakt worden door foutief vouwende eiwitten.

10-03-2010, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Ronald Boshuizen, Diergeneeskunde Proefschrift: the structural core of prion disease Promotor 1: Prof. dr. R.H. Meloen Promotor 2: Prof. dr. P.J.M. Rottier Copromotor 1: Dr. J.P.M. Langedijk

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen