Atrium MC ziet zich genoodzaakt tijdelijk OK-complex te bouwen

Nu de bouw van het nieuwe Behandelgebouw langer uitblijft dan verantwoord is, gaat Atrium MC in Heerlen een tijdelijk operatiekamercomplex neerzetten, met een achttal operatiekamers. Dit om verantwoorde zorg te kunnen blijven leveren. Het besluit is genomen na bezoek van en overleg met de Inspectie voor de Gezondheidszorg.
De bouw van het interimcomplex zal 8 tot 12 weken in beslag nemen. In afwachting hiervan wordt vanaf dinsdag 16 februari een aantal operaties tijdelijk niet uitgevoerd in Atrium Heerlen en Atrium Brunssum. Een beperkt aantal ingrepen worden tijdelijk onder regie van Atrium MC uitgevoerd in ziekenhuizen in de regio. Hierover worden afspraken gemaakt met deze ziekenhuizen; deze staan hier welwillend tegenover. Patienten kunnen zich voor alle zorg blijven melden bij Atrium MC. Indien specifieke ingrepen elders moeten worden uitgevoerd, wordt dit door Atrium MC georganiseerd. Het betreft de volgende ingrepen:

  • Open gewrichtsvervangende procedures (heup/ knie, schouder, hand)
  • Open rugimplantaten en/of metaal
  • Electieve open fractuur chirurgie (platen/pennen)
  • Penisprothese/testisprothese
  • Borstprothese
  • Open procedures met ‘matje’.
  • Middenoorprothese

• Geplande open/invasieve vasculaire interventies met kunstmaterialen.
De patienten liepen op de bestaande OK’s nog geen risico; de postoperatieve wond-infecties werden continue gemeten en bevonden zich binnen landelijke waarden. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft de afgelopen tijd de normen – voor onder meer luchtbehandeling op operatiekamers – flink aangescherpt. In het hele land vindt in ziekenhuizen daardoor een inhaaloperatie plaats. Atrium MC wil aan die strenge normen voldoen.  Bovendien bleken onderdelen van het OK-proces, zoals communicatie en overdracht, voor verbetering vatbaar. Hierop is onmiddellijk actie ondernomen.

    Achtergrondinfo

    1. Verouderd OK-complex.
      Atrium MC beschikt over een OK-complex dat 42 jaar geleden bij de opening het modernste was van Nederland. In de loop der jaren is het complex zoveel mogelijk meegegroeid met de eisen van de tijd.
    2. Noodzaak nieuwbouw.
      Die eisen – met name op het gebied van luchtbehandeling – werden steeds strenger. Het bleek met het oude gebouw niet langer mogelijk daarin te blijven meegroeien. Daarom is een aantal jaren geleden besloten een nieuw Behandelgebouw neer te zetten. Nog voordat in november 2008 de eerste steen kon worden geplaatst, zette de kredietcrisis een streep door de rekening. Bovendien had de overheid de financieringssystemen gewijzigd, zonder voor een deugdelijke overgangsregeling te zorgen. De ziekenhuizen moeten nu bij de banken zelf de financiering voor de bouw zien te regelen. Maar de banken blijken daarin – ondanks enorme inspanningen – geen trek te hebben. Tot op de dag van vandaag is Atrium MC met het ministerie en met de banken in gesprek, helaas zonder concreet resultaat. Als in november 2008 zoals gepland de bouw gestart had kunnen worden, zou het nieuwe Behandelgebouw in 2011 in gebruik worden genomen.
    3. Risico’s.
      In afwachting van bovenstaande is het oude complex met allerlei aanpassingen zo verantwoord mogelijk in bedrijf gehouden. Het risico voor patienten is voortdurend gemonitord. Uit die continue metingen van het postoperatieve infectiegevaar blijkt dat de patienten geen risico liepen: eventuele infecties zijn binnen de landelijke normen gebleven. Afhankelijk van het type operatie zijn de eisen strenger. Voor de operaties waaraan de strengste eisen worden gesteld, wordt de interim-voorziening gebouwd.

    Hoe verder?

    1. Tijdelijke oplossingen:
      Er komt een tijdelijk OK-complex.
    2. Structurele oplossingen:
      De minister wordt met klem opgeroepen de bouw vlot te trekken en gedane beloften na te komen. Woensdag is er een spoedoverleg in Den Haag.

    Klik hier voor de advertentie die maandag of dinsdag in de Limburgse dagbladen verschijnt

      Atrium MC heeft een speciaal telefoonnummer open gesteld voor wie vragen heeft: 045-5766266. Medewerkers beantwoorden telefonisch vragen vandaag tot 22.00 uur, zaterdag 13 februari van 9.00 tot 17.00 uur, zondag 14 februari van 9.00 tot 17.00 uur en maandag 15 februari van 9.00 tot 18.00 uur.

      Bron: Atrium MC parkstad

      Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

      Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

      Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

      De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

      Recente artikelen