Antonius Ziekenhuis Nieuwegein integreert spoedzorg

Array

Per 14 september 2009 zijn de huisartsenpost (HAP) en de spoedeisende hulp (SEH) van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein volledig gaan samenwerken in de avond, nacht en weekenduren (ANW-uren), op de Acute Zorgpost (AZP). De AZP biedt op één plek acute huisartsenzorg en acute ziekenhuiszorg voor patienten met een spoedzorgvraag.

Het Julius Centrum van het UMC Utrecht, het Antonius Ziekenhuis en de huisartsenpost Nieuwegein meten gezamenlijk de effecten van de integratie. In oktober 2009 zijn de eerste resultaten van de integratie HAP-SEH tijdens de nacht, gemeten. Dezer dagen kwam de rapportage beschikbaar.

Uit het onderzoek blijkt dat in de nacht meer zelfverwijzers behandeld werden door de huisarts dan voor de integratie, waarbij de kwaliteit van zorg vanuit het patientenperspectief niet verloren ging. Medewerkers van de AZP rapporteerden een toename in ervaren werkdruk tijdens ANW-uren. De medewerkers van de SEH rapporteerden voornamelijk in de nacht een afname in ervaren werkdruk.

De mate van tevredenheid bleef voor beide groepen gelijk, ondanks veranderingen in de ervaren werkdruk. Patienten op de AZP rapporteerden geen significante veranderingen in hun ervaringen met geleverde zorg in de nacht, ten opzichte van de periode voor de samenwerking. De vervolgstap in het onderzoek is het evalueren van de volledige integratie, tijdens ANW-uren. Begin 2011 zal gerapporteerd worden in de vorm van een eindrapportage. Wilt u het rapport lezen? Klik dan   hier .  Tot zover dit bericht.

Op vrijdag 17 september vindt in Utrecht het tiende nationale congres over recente ontwikkelingen in de spoedzorg plaats. Dan is er ook aandacht voor integratie van huisartsenposten en SEH’s . Het Julius Centrum zoekt sprekers die een workshop willen geven over hun recente innovatie, onderzoek of beleidsnota. Wilt u  dat doen? Stuur dan een mail naar congres organisator Clarine Sies op [email protected] Wilt u meer weten over samenwerking tussen huisartsenposten en SEH’s? Op de website www.acutezorg.nl tref t u veel informatie aan over spoedzorg in Nederland waaronder een complete digitale spoedzorgbibliotheek met circa 2000 documenten.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen