Hoop op voortbestaan Amsterdamse abortusklinieken

Er is weer hoop voor het voortbestaan van de Amsterdamse abortusklinieken. Dat is de conclusie die SP-Kamerlid Henk van Gerven trekt na een Kamerdebat met staatssecretaris Bussemaker over de onzekere toekomst van de Amsterdamse abortusklinieken. Van Gerven: “Het is winst dat de staatssecretaris heeft uitgesproken dat een overname door het commerciele Slotervaartziekenhuis niet persé noodzakelijk is. Dat betekent dat zowel de kliniek Oosterpark als het Amsterdams Centrum voor Sexuele Gezondheid (ACSG) hun lot in eigen handen hebben.”

De beide Amsterdamse abortusklinieken verlenen goede zorg, maar hebben al enige jaren financiele problemen. Het College voor Zorgverzekeringen dat de subsidie voor abortusklinieken in Nederland verzorgt, dreigde de subsidiekraan dicht te draaien en stuurde aan op een overname van de abortushulpverlening door het Slotervaartziekenhuis.

In het debat pleitte Van Gerven voor het zelfstandig voortbestaan van beide klinieken. “Bij abortushulpverlening is de privacy van groot belang. Die is het beste gewaarborgd wanneer deze wordt aangeboden op een kleinschalige wijze. Dergelijke hulpverlening is niet geschikt voor een ziekenhuis.”

De staatssecretaris erkende ook het belang van de preventieve activiteiten om ongewenste zwangerschappen en geslachtsziekten te voorkomen. Van Gerven: “Als de abortusklinieken nu snel met een goed samenwerkingsplan komen, is de toekomst van de abortushulpverlening en -voorlichting in Amsterdam zonder commerciele beïnvloeding gewaarborgd.”

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen