Ideaworks for Healthcare zet de Zorg aan het denken

Het eerste Ideaworks for Healthcare in Nederland dat in Amsterdam plaatsvond is goed ontvangen. De keynote sprekers Dr. Paul Gründeman, Dr. drs. Wim Huppes en Zorg 2.0 Ambassadeur Lucien Engelen spraken over de noodzaak tot innoveren in de geneeskundige zorg, zorgpolitiek en beleidsvorming en over de groeiende rol en het belang van sociale media en ‘Dr. Google.’

Maar de centrale vraag tijdens Ideaworks was niet of de techniek in staat is om revolutionaire ontwikkelingen binnen de gezondheidszorg te bewerkstelligen. De vraag was hoe de gezondheidszorg kan aanhaken om deze revoluties efficient en in haar voordeel te benutten. De dag werd afgesloten met een tweetal actieve discussies over e-Health en de mens-machine interactie. De panels bestonden uit een gevarieerd team van specialisten uit zowel cure als care en stonden onder leiding van Professor Robert Stegwee (Uni Twente). Ideaworks for Healthcare was daarnaast live online te volgen via ustream.com, waar er nog eens 235 geïnteresseerden meekeken.

De Octopus
Keynote spreker Paul Gründeman, associate professor experimentele cardiothoracale en vasculaire chirurgie (UMC Utrecht) liet zien hoe een multidisciplinair medisch team De Octopus ontwikkelde. De Octopus is een soort simpel naaimachine-voetje met zuignapjes dat de kransslagaderchirurgie wereldwijd veranderde, omdat de omleiding veilig, en zonder de hart-long machine  kan worden aangelegd op het kloppend hart. Gründeman noemt het dikwijls een soort Gardena-tuinsetje voor de cardiologie.

Innovatieproces
Paul Gründeman benadrukte dat revolutionaire innovaties niet altijd welkom zijn. ‘Veranderen blijkt moeilijk, en ook medisch specialisten hebben een beperkt adaptief vermogen,’ aldus Gründeman. Hij stelt dat er een goed team nodig is om innovaties daadwerkelijk door te voeren. ‘Een manager die openstaat voor veranderingen, goede wetenschappers en een omgeving waar ruimte is voor experimenteel onderzoek zijn cruciaal. Daarnaast adviseerde Gründeman niet te snel naar buiten te treden met een uitvinding. ‘Zorg eerst dat er een volwassen en beproefde methode ligt die scepsis en weerstand kan doorstaan.’

De Klos
Wim Huppes, internist, filosoof en journalist en auteur van ‘Wij zijn de klos,’ toonde aan dat ook de zorgpolitieke arena drastisch moet veranderen om de zorg te kwalitatief te verbeteren. ‘De door de overheid voorgeschreven DBC- en DOT-systematiek werkt een declaratieklimaat in de hand waarmee het welzijn van de patient in het gedrang komt,’ meent hij. ‘Een patient is uniek, en evenzo zijn ziektebeeld. Door een declaratiesystematiek waarbij slechts 3000 zorgproducten gedeclareerd mogen worden, beperkt de overheid wat de patient kan mankeren, en daarmee ook wat de behandeling wordt.’

Kwaliteit zorgproducten
DOT is een systeem van 3000 ‘staatszorgproducten’ die vergoed worden via een ingewikkelde structuur van regels, activiteitentabellen, normtijden en tarieven. In andere markten wordt de productiviteit en kwaliteit verbeterd door ondernemers. Door het welzijn van de patient en kwaliteit van de zorgproducten centraal te stellen, in plaats van de declaratiemethodiek, kunnen ziekenhuizen zich richten op hun kerntaak, stelt Huppes: ‘het genezen van patienten en de continue innovatie van zorgproducten.’

Dr. Google
Zorg 2.0 Ambassadeur van het UMC St Radboud, Lucien Engelen, toonde aan dat de patient de arts in toenemende mate voorbij streeft als het om e-Health gaat. Steeds vaker komt een patient in de spreekkamer met een via Google gevonden diagnose, en vraagt vervolgens –al dan niet expliciet- om bevestiging. Engelen liet eveneens zien dat adviezen verkregen via sociale netwerken (online of offline) vaak veel zwaarder wegen dan het advies van een instantie en dat vertrouwen hier een grote rol in speelt.

‘Laat de patient deel uit maken van het team, is onze ambitie voor de komende jaren’ zei Lucien Engelen tijdens zijn keynote. Door de informatiebehoefte van de patient te respecteren en hier gericht op in te spelen, kan de verhouding arts-patient volgens hem aanzienlijk verbeteren. Hij noemde voorbeelden van zorginstanties die kennis online aanbieden, en liet zien dat hierbij de kwaliteit van zowel het ‘patient zijn’ als het ‘arts zijn’ toenam. Patienten kwamen goed geïnformeerd op het spreekuur, en de gereserveerde tien minuten werden besteed aan zaken die er echt toe deden. Dit werd door beide partijen als positief ervaren.

(foto’s van het evenement volgen ook vandaag)

Over Ideaworks
Ideaworks for Healthcare is niet alleen een symposium, maar tevens een internationale ‘Community of exploring new territories in healthcare. De kick-off van het international event vond afgelopen oktober plaats in Londen, waarbij eveneens ruim 100 specialisten en politiek-bestuurlijke mensen aanwezig waren. Meer informatie over Ideaworks for Healthcare is te vinden via www.ideaworksforhealthcare.nl en www.ideaworksforhealthcare.com Daarnaast is er mogelijkheid om ideeen uit te wisselen via de LinkedIn groep Ideaworks for Healthcare Nederland. iSOFT biedt met Ideaworks een platform aan de zorgarena, zodat hervormingen in de gezondheidszorg bediscussieerd kunnen worden, deelnemers plenair kunnen debatteren en elkaar kunnen inspireren met vernieuwende ideeen om de gezondheidszorg te verbeteren. iSOFT neemt met Ideaworks een pioniersrol om innovatie in de zorg daadwerkelijk innovatief te laten zijn. Vanuit de opvatting dat we vaak wel innovatief denken, maar vooral implementatief handelen.  Om de gezondheidszorg daadwerkelijk revolutionair te veranderen, moet de huidige cyclus van ‘Polderen, Reguleren, Implementeren’ naar ‘Pionieren, Innoveren en Continueren’. Ideaworks vond plaats in het Okura Hotel in Amsterdam. Aanwezigen waren medisch specialisten, bestuurders uit de zorg, huisartsen en zorgmanagers op ICT gebied. iSOFT demonstreerde tijdens het symposium een aantal futuristische prototypes die aantonen hoe ver de huidige technologie inmiddels is ontwikkeld, en riep deelnemers op om de toekomst met iSOFT in te gaan door ideeen te delen over zorgapplicaties die echt meerwaarde brengen voor de toekomst van de zorg. Voor een aantal deze ideeen laat iSOFT prototypes ontwikkelen die tijdens het volgende Ideaworks getoond worden.

Lijst panellisten:

Panel discussion 1 Personalised medicine, e-Health and genomics
L. Witkamp Dermatologist, CEO KSYOS, Member Dutch association e-Health
Wim Huppes Internist, filosoof, Journalist en auteur van ‘We zijn de klos.’
René van Dijk, Phd, MSc René van Dijk,

Cardiologist in the Martini Hospital Groningen

Bas van der Mierden Director, executive advisor of the Life-Sciences and Healthcare insitute at Nyenrode Business Universiteit

Healthcare professional and Executive advisor at Prometheus HealthCare

Liesbeth Meijnckens Program manager E-health, Redmax Rotterdam
Panel discussion 2

Human machine interaction

Vincent Ho Epidemologist, integraal Kankercentrum Midden Nederland

Cor Rumping

Manager portfolio at iSOFT

Lucien Engelen

Zorg 2.0 Ambassadeur bij UMC St Radboud

Huub Hillege

Senior Busines Intelligence / Datawarehouse specialist actual working at Oxxio Nederland BV
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen