Visite-auto op het scherm; ja graag

Array

Stel je voor, een groot computerscherm in de Meldkamer Ambulancezorg (MKA). Daarop de plattegrond van je regio. In de plattegrond bewegen blauwe (politiewagens), rode (brandweerauto’s) en gele stippen (ambulances). Dankzij positiebepalende locators, satellieten en mobiel internet zijn de auto’s online te volgen. Indien acute hartstilstand wordt gemeld bij de MKA, zien verpleegkundige centralisten welke auto dichtbij is. Desnoods is dat een politiewagen.

De centralist verzoekt de professionals in de auto om snel bijstand te verlenen. Een effectieve aanvulling op dit reeds bestaande zorgmodel is de visiteauto van de huisarts. Die is in deze aanvulling ook op dat scherm online met bijvoorbeeld een witte stip te volgen. In geval van nood kan de huisarts dan naar de patient met een hartstilstand.

In de provincie Drenthe bestaat dit model al. Daar draaien de visiteauto’s mee in dit zorgmodel. Het meedraaien heeft nog een extra voordeel voor de huisarts. Soms belanden huisarts en chauffeur in een gevaarlijke situatie achter de voordeur. Zij worden bedreigd door een dronken familielid of een agressieve psychiatrische patient. Dan kan de chauffeur via een locator (verstopt in een ketting om de nek) van achter de voordeur de MKA waarschuwen. Dan staan er binnen de kortste keren ambulancebroeders en politieagenten in de huiskamer.

De integratie van visite-auto van huisartsen en MKA komt niet makkelijk van de grond. Huisartsen houden de aansturing in noodgevallen door de MKA af. Want zij zijn artsen die geen opdrachten van verpleegkundigen uitvoeren. Toch zou dat goed zijn bij acute hartstilstand van patienten en bij gevaar voor eigen veiligheid.

Al deze informatie vernam prof.dr. Guus Schrijvers deze week in Roosendaal (zie bericht hierboven) en in gesprekken met leidinggevenden in de ambulancezorg. Op vrijdag 17 september vindt in Utrecht het tiende nationale congres over recente ontwikkelingen in de spoedzorg plaats. Dan is er ook aandacht voor integratie van visiteauto’s en MKA’s. Het Julius Centrum zoekt sprekers die een workshop willen geven over hun recente innovatie, onderzoek of beleidsnota. Wilt u dat doen? Stuur dan een mail naar congres organisator Clarine Sies op [email protected] Wilt u meer weten over samenwerking tussen ambulancezorg en huisartsenzorg? Op de website www.acutezorg.nl treft u veel informatie aan over spoedzorg in Nederland waaronder een complete digitale spoedzorgbibliotheek met circa 2000 documenten.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen