DVN: Nieuwe eenheid HbA1c

0
327

Vanaf 6 april 2010 verandert de eenheid van de HbA1c-waarde. Hierdoor verandert het getal van de HbA1c-waarde. De reden hiervoor is dat straks wereldwijd dezelfde standaard wordt gebruikt. Nu zijn dat er nog drie. Vandaag is de website www.nieuwediabeteswaarde.nl gelanceerd, waarop u alle informatie hierover kunt vinden.

Wat verandert er?
Tot nu toe werd de eenheid van de HbA1c-waarde uitgedrukt als percentage. Vanaf 6 april wordt het weergegeven in mmol/mol (spreek uit: millimol per mol). Tot 1 januari 2011 worden zowel de oude als de nieuwe eenheid gebruikt, zodat iedereen aan de nieuwe waarde kan wennen. Vanaf 1 januari 2011 wordt alleen de nieuwe eenheid gebruikt. De manier waarop uw HbA1c-waarde wordt bepaald verandert niet. Uw bloedglucosewaarde (de waarde die u zelf prikt en meet) blijft ook hetzelfde.

Omrekentabel en meer informatie
Op de website www.nieuwediabeteswaarde.nl vindt u alle informatie over de nieuwe eenheid van de HbA1c-waarde terug. De site bevat ook een omrekencalculator waarmee u de oude waarde naar de nieuwe kunt omrekenen en omgekeerd.

Bron: DVN