Inkoop langdurige zorg 2010 niet op basis van werkelijke cliënten in zorg

Array

Zorgkantoren hebben voor 2010 maar ten dele de AWBZ-zorg ingekocht die clienten op basis van hun indicatie nodig hebben. Regelmatig werden oneigen of te lage klasse zorgzwaartepakketten (zzp’s) ingekocht. De gecontracteerde zzp’s komen niet altijd overeen met de huidige clienten en hun zzp’s. Op de tarieven werd in veel gevallen gekort. Het uitgangspunt van persoonsvolgende bekostiging via zorgzwaartepakketten komt hierdoor in de knel. Dit blijkt uit onderzoek van ActiZ onder haar leden naar de zorgcontractering voor de AWBZ voor dit jaar door zorgkantoren.

Uit het onderzoek blijkt dat de inkoop van zorgzwaartepakketten (zzp’s) door de zorgkantoren soms is gebaseerd een oude situatie, wat leidt tot de inkoop van oneigen of te lage zzp’s. Ruim een op de vier zorgorganisaties heeft te maken met een mix van zzp’s die niet overeenkomt met de daadwerkelijke zorgzwaarte van de clienten in hun verpleeg- of verzorgingshuizen. Dat staat haaks op het principe van de persoonsvolgende bekostiging.

Werkelijkheid
ActiZ is een groot voorstander van persoonsvolgende bekostiging. Zorgzwaartepakketten zijn een belangrijke stap op weg naar persoonsvolgende bekostiging. ActiZ wil nu voorkomen dat de zzp’s vooral ingezet worden als model om het budget te beheersen. Laat dus de zorginkoop gebaseerd zijn op de actuele zorg van de clienten. “De gecontracteerde zzp’s sluiten dan beter aan bij de werkelijke zorgsituatie en zorgvraag”, aldus Koster. “Aanbieders krijgen dan de beschikking over budgetten die nodig zijn om de benodigde zorg te bieden. Zo zullen de zzp’s meer recht doen aan het principe van persoonsvolgende bekostiging dan nu het geval is”.

Zorgzwaartepakketten zijn bedoeld als eerste belangrijke stap naar persoonsvolgende bekostiging. “ActiZ is groot voorstander van persoonsvolgende bekostiging. De sector heeft er hard aan gewerkt om die omslag binnen de organisatie vorm te geven”, vervolgt Koster. ActiZ wil voorkomen dat, ondanks het goede uitgangspunt dat door zorgkantoren wordt gedeeld, de zzp’s niets anders worden dan een geld gedreven model om het budget te beheersen. De brancheorganisatie roept zorgkantoren daarom op om de inkoop voor de verzekerden te baseren op de actuele zorg van de clienten en op de clientpopulatie. “De gecontracteerde zzp’s sluiten dan beter aan bij de werkelijke zorgsituatie en zorgvraag”, aldus Koster. “Aanbieders zullen dan ook de beschikking krijgen over budgetten die nodig zijn om de benodigde zorg te bieden. Zo zullen de zzp’s meer recht doen aan het principe van persoonsvolgende bekostiging dan nu het geval is”.


Ruim de helft van de verpleeghuizen heeft voor dit jaar te maken met een korting op tarieven die al nauwelijks voldoende zijn om de zorgvraag te financieren. Bij verzorgingshuizen heeft driekwart van de organisaties te maken met een korting. ActiZ blijft aandacht vragen voor het tarievenbeleid. Bij de ontwikkeling van de zzp’s is destijds door het ministerie van VWS al een forse korting op de tarieven toegepast. Een aanvullende korting door de zorgkantoren zet de mogelijkheden en ruimte voor aanbieders en clienten nog verder onder druk.

Druk
Uit het onderzoek blijkt dat de sector voor verpleging, verzorging en thuiszorg blijvend onder druk staat. Zowel intramuraal als extramuraal zijn de tarieven voor 2010 weer gedaald. De VWS korting van € 206 miljoen op de contracteerruimte heeft als verwacht geleid tot lagere tarieven. Veel zorgorganisaties verwachten dan ook een verdere verschraling van de zorg en een verslechtering van de financiele positie.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de helft van de verpleeghuizen en driekwart van de verzorgingshuizen te maken heeft met kortingen op de tarieven. ActiZ blijft aandacht vragen voor het tarievenbeleid. De korting van het ministerie van VWS van € 206 miljoen op de contracteerruimte heeft als verwacht geleid tot lagere tarieven voor 2010. En die tarieven waren al heel krap. Veel zorgorganisaties verwachten dan ook een verdere verschraling van de zorg en een verslechtering van hun financiele positie.

Lees het onderzoek en het nawoord van ActiZ.

Zorgverzekeraars Nederland
Zorgverzekeraars Nederland trekt de juistheid van een aantal cijfers in het rapport in twijfel. In het onderzoek van Actiz staan tariefkortingen genoemd die feitelijk niet overeenkomen met de tarieven zoals zorgkantoren die hebben afgesproken bij hun zorgcontractering voor de AWBZ. Zorgkantoren differentieren in de tarieven van  zorginstellingen. Zorginstellingen  die bijvoorbeeld een goede kwaliteit of ketenzorg bieden worden daarvoor beloond. De overheid geeft nadrukkelijk ook de opdracht aan de zorgkantoren om te sturen op kwaliteit en prijs, en heeft daar in 2010 een forse taakstelling voor efficiency- en kwaliteitsverbetering aan verbonden.Zorgverzekeraars Nederland is verbaasd over de inhoud van het rapport en de suggestieve conclusies. Reacties van zorgkantoren op aperte fouten in het rapport zijn niet verwerkt. Zorgverzekeraars Nederland zal op korte termijn met Actiz in gesprek gaan.

Bron: ActiZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen