Inwendige insulinepomp effectief bij diabetes type 1

Rijksuniversiteit Groningen
Intensive insulin therapy and glucose management. Studies with the inplantable pump and a glucose sensor
Datum: 24 februari 2010
Promotie: mw. S.J.J. Logtenberg, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Intensive insulin therapy and glucose management. Studies with the inplantable pump and a glucose sensor
Promotor(s): prof.dr. H.J.G. Bilo, prof.dr. R.O.B. Gans
Faculteit: Medische Wetenschappen
Inwendige insulinepomp effectief bij diabetes type 1

Om hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden, moeten veel patienten met diabetes zichzelf insuline toedienen. Sommige patienten gebruiken hiervoor een pompje, dat ze 24 uur per dag dragen. Het geeft in het onderhuidse buikvet continu een beetje insuline af. Sinds begin jaren 1980 worden naast uitwendige ook inwendige insulinepompjes gebruikt.

Promovenda Susan Logtenberg onderzocht de effectiviteit en betrouwbaarheid van de inwendige insulinepomp. Ze concludeert dat patienten met diabetes type 1 hun bloedsuikerspiegel met het nieuwe hulpmiddel beter kunnen reguleren dan met andere vormen van therapie. Ook verbetert de kwaliteit van leven van de patienten. In vergelijking met andere therapievormen is de inwendige pomp wel duur.

Om de juiste hoeveel insuline te kunnen toedienen, moeten patienten zeer regelmatig hun bloedsuikerspiegel controleren. De vingerprik is een veelgebruikte methode. Sinds enige tijd zijn er ook sensoren beschikbaar die de suikerspiegel continu kunnen meten. Wanneer de glucosewaarde te laag wordt, maakt de sensor een piepgeluid. De patient kan dan de insulinetoediening aanpassen of bijvoorbeeld wat eten. Patienten met een inwendige insulinepomp zijn zeer tevreden met de sensor, zo blijkt uit het onderzoek van Logtenberg. De sensor zorgt er echter niet voor dat de bloedwaarden stabieler worden dan bij controle met bijvoorbeeld de vingerprik. Verder blijkt de sensor niet nauwkeurig genoeg voor gebruik op de intensive care, bij patienten die een hartoperatie hebben ondergaan.

Susan Logtenberg (Wijhe, 1980) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan het Diabetes Kenniscentrum van de Isala Klinieken te Zwolle in samenwerking met de afdeling Inwendige Geneeskunde van UMCG. Het onderzoek werd mede gefinancierd door Medtronic, de maker van de inwendige insulinepomp. Logtenberg is in opleiding tot internist in de Isala Klinieken te Zwolle.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen